Вступ

Вступ

В грудні 1943 в Києві працювало вже близько сотні підприємств, а в травні 1945-400. Було відновлено роботу на трьох електростанціях міста, але електроенергії бракувало. В червні 1944 почав працювати перший трамвайний маршрут, а в січні наступного року відкрилася і перша лінія руху тролейбусів. У 1945 працювало 14 лікарень та поліклінік, у 1946 – 22 вищі навчальні заклади з 18,3 тис. студентів, 111 шкіл, з яких 82 – середні. Відновлено залізничні мости через Дніпро, роботу залізничного та річкового транспорту. Промислове виробництво в 1949 досягло довоєнного рівня, а в наступному році перевищило його на 36%. Між тим голод, що лютував в Україні в післявоєнні роки, давав про себе знати, в Києві діяла карткова система, а паралельно з нею – "чорний ринок".

Відновлювалося культурне життя. 23 грудня 1943 за участю А. Головка, А. Малишка та деяких інших українських письменників в Києві відбувся перший, після визволення, літературний вечір. З початку 1944 почала випускати кінострічки, переважно хронікального та агітаційного плану, Київська кіностудія. До міста поверталися наукові установи, колекції музеїв (точніше те, що пощастило евакуювати), театральні колективи. Видатною подією в культурному житті міста стало відкриття в квітні 1949 Музею Т. Шевченка. Проходили зібрання творчих спілок – пленуми спілок художників, письменників і композиторів України. Відновлювалася робота історико-культурних заповідників. 7 листопада 1951 в Києві став до ладу перший в республіці телецентр (третій в СРСР після Москви і Ленінграда).

Під час війни сталінська влада значно лояльніше почала ставитися до церковного життя. Постановою союзного уряду від 25 серпня 1945 знімалося чимало обмежень у діяльності церковних громад, що сприяло пожвавленню в Києві монастирського життя.

Ще в червні 1944 оголошено конкурс на реконструкцію Хрещатика, результати якого стали відомі в лютому наступного року. Архітекторам і будівельникам вдалося створити цілісний, але надмірну помпезний ансамбль. Перші будинки на Хрещатику (№13 і №15) постали 1951. До 1960 роботи тут завершено.