Козачий полковий устрій

Козачий  полковий устрій

Невдовзі знищено Запорозьку січ та козачий полковий устрій, 1785 на Київ та інші підвладні Російській імперії українські міста поширено дію "Грамоти на права і вигоди містам Російської імперії". Цим фактично було завершено підведення Києва під загальний стандарт губернських міст Російської імперії. Відповідно до цього указу в Києві з лютого 1786 почала діяти при губернаторі як дорадчий орган міська дума, її склад не був точно визначеним і відповідно до характеру питань, що стояли на порядку денному, до неї запрошувалися члени міського магіє гра ту, а подекуди все "найповажніше товариство" разом з цеховими старшинами. Міський магістрат, таким чином, фактично перетворився на виключно судову установу.

Дві переможні війни з Туреччиною (1768-74 та 1787-91) привели до включення до складу Російської імперії всього Північного Причорномор’я з Кримом і Приазов’єм. А внаслідок другого (1793) і третього (1795) розділів Польщі, що зумовили ліквідацію Річі Посполитої як держави, під владою Катерини II опинилися також землі Правобережної України, Волині і Поділля. В січні 1796 видано царський маніфест про реорганізацію й уніфікацію адміністративного управління українськими землями. В 1797 Київське намісництво ліквідовано і на його основі створено Київську губернію, що проіснувала у визначених тоді межах з центром у Києві до 1925. На багато десятиліть Київ отримав статус губернського міста.

Напружені відносини з Туреччиною та нестабільність у Річі Посполитій спонукали царський уряд постійно піклуватися про і розширення оборонних споруд навколо Києва і влаштування в ньому великих військових складів та майстерень військового призначення. В 1758 поблизу церкви Спаса на Берестові споруджено великий кам’яний пороховий льох, а неподалік від Лаври – "склад-магазин" для зберігання артилерії і боєприпасів. Цей "магазин" мав свої військові майстерні і поклав початок заснованому 1764 Арсеналу, для якого в 1784-1801 у стилі класицизму збудовано велику кам’яну споруду па розі сучасних вулиць Січневого повстання та Цитадельної.