Літературно-артистичне товариство

Літературно-артистичне  товариство

В 1895 у Києві на громадських засадах засновано Літературно-артистичне товариство з трьома відділеннями – літературним, музичним і художнім. В його роботі брали активну участь Леся Українка, О. Купрін, М. ( аксагансткий, VI. Соловков, М. Лисенко, М. Заньковоцька, Олена Пчілка, М. Мурашко та ін. Товариство видавало "Иллюстрированный сборник Киевского литературно-артистического общества".

В 90-х pp. XIX ст. постійним автором "Киевского слова" був О. Купрін. Восени 1895 у цій газеті він почав друкувати низку нарисів, які потім увійшли до окремої збірки "Киевские типы". В ній виходили і його "мініатюри". На межі XIX-XX ст. цей талановитий письменник друкувався також на сторінках "Киевлянина" та ще однієї київської газети мистецько-художнього спрямування "Жизнь и искусство", що виходила у 1893-1900.

Необхідно також зазначити, що в кінці XIX – у перших роках XX ст. у Києві періодично бували та мешкали більш-менш тривалий час майже усі відомі тогочасні письменники і поети України – Панас Мирний, М. Коцюбинський, П. Грабовський, Б. Грінченко, С. Васильченко, А. Тесленко, М. Вороний та ін. У 1909 останній раз до Києва приїздив І. Франко, на честь якого тут влаштовано урочистий вечір. Поет читав на ньому уривки з своєї поеми "Моісей". Окремо слід відзначити творчу діяльність у Києві класика нової єврейської літератури Шолом-Алейхема, який мешкав тут з 1887 по 1907.

Частими гостями в місті на початку XX ст. були видатні поети й письменники з інших міст Росії та України. До Києва часто приїздив В. Короленко.