Національний музей літератури України

Національний  музей літератури України

(Вул. Б. Хмельницького, 11). Заснований 1981. Музейну експозицію для огляду відвідувачів відкрито в миші 1986. В 1999 музею надано статус національного.

Музейний будинок – пам’ятка історії та архітектури кінця XIX ст., споруджений та добудований у 1871 за проектом архітектора Л.Я. Шілле в стилі пізнього класицизму. Споруда була головним корпусом комплексу Колегії Павла Галагана – одного з кращих приватних навчальних закладів того часу, заснованого за ініціативою відомого громадського діяча і мецената Г. Галагана, і утримувалася його коштом. Гордістю Колегії була її фундаментальна бібліотека, фонд якої складали рукописні книги, рідкісні стародруки, першо-видання багатьох творів. Тут зберігалася і велика нумізматична колекція. У 1885 та 1886 в бібліотеці працював І. Франко під час своїх приїздів до Києва. Вишуканий інтер’єр бібліотеки з червоного дерева роботи італійських майстрів кінця XIX ст. майже повністю зберігся. Тепер тут розміщено експозицію, яка розповідає про родину Ґалаґанів та Колегію.

Музейна колекція нараховує понад 65 тис. експонатів, пам’яток духовної культури українського народу – рукописні книги і стародруки, документи і твори мистецтва, рукописи і рідкісні першовидання тощо. Близько шести тисяч експонатів з фондів музею представлено в експозиції. Побудована за тема тико-хронологічним принципом, вона відтворює історію літературного процесу в Україні від її фольклорних початків, Київської Русі до сучасності. Розміщена на двох поверхах: на другому подано матеріали з історії літератури від найдавніших часів до початку XX ст., на першому – XX ст.

Інтерес відвідувачів завжди викликають такі унікальні пам’ятки, як рукописна книга "Ліствиця" І. Ліствичника, примірник "Апостола" І. Федорова, стародруки XVII-XVIII ст., книги з автографами видатних майстрів слова, рукописи, меморіальні речі, рідкісні фотографії, документи, що належали відомим українським письменникам. Експозиція музею постійно поповнюється і оновлюється. Відвідувачі мають можливість познайомитися з творчістю письменників, чиї імена на тривалий час було вилучено з історії літератури і тепер вони заново повертаються до читача. Вперше в музейній експозиції представлено творчий доробок українських письменників діаспори. Матеріали, що розповідають про В. Винниченка, М. Хвильового, Т. Осьмачку, В. Барку, Б. Лепкого, Б.-І. Антонича, Є. Маланюка, О, Телігу, О. Ольжича, В. Стуса, І. Світличного та ін. досі мало відомих широкому читачеві письменників, допомагають відвідувачам краще відчути і зрозуміти атмосферу, в якій писалася історія літератури XX ст.

В експозиційних залах музею постійно відкриваються нові виставки, які представляють не тільки літературну спадщину і сучасність, а й присвячені пам’ятним історичним і політичним подіям суспільного життя, репрезентують відомі імена вітчизняної і світової культури. У музеї працюють лекторії, клуби, вітальні, відбуваються вечори і літературні зустрічі, презентації і авторські вечори, прем’єри нових видань і тижні літератури. Музей має філіал – Київський літературно-меморіальний музей-квартиру М. Бажана.