Успіхи комуністів і поразка націоналів

Успіхи  комуністів і поразка націоналів

Успіхи комуністів і поразка націоналів свідчили, що населення віддає перевагу вирішенню соціально-економічних проблем перед національно-державницькими гаслами. Це мало попередити Л.М. Кравчука, проте він та його оточення були впевнені в перемозі. Перший тур президенських виборів, що відбувся 26 червня 1994. визначив вихід до наступного етапу перегонів Л.М. Кравчука та Л.Д. Кучми, який і переміг 10,липня 1994.

На такому соціально-історичному тлі виразніше проступили особливості становища Києва. Столичний статус і концентрація тут значної маси національних коштів сприяли тому, що місто в останні роки набуло сучасного, "європейського" вигляду. Це стосувалося перш за все його центральної частини, але і окремих нових житлових масивів, таких як Харківський, Осо-корки та Позняки. новобудови Оболоні тощо.

Впродовж 90-х pp. у місті відкрито низку нових вищих навчальних закладів, зокрема відроджену Києво-Могилянську академію. Урочисте відкриття її відбулося 24 серпня 1992. Серед інших відкритих вищих навчальних закладів Києва варто назвати Дипломатичну академію при М.ЧС України, Духовну академію Української Православної Церкви, Слов’янський університет, Київський міжнародний університет, Соломонів університет, Українську академію державного управління при Президенті України та ін. Значна кількість освітніх інститутів з’явилася при Київському університеті. До цього слід додати, що на початку 90-х pp. пройшла хвиля перейменувань старих і авторитетних київських інститутів в університети відповідного І профілю. Збільшилася і кількість київських музеїв. І Відкрилися музеї І.М. Гончара, І.П. Кавалерідзе, Музон однієї вулиці на Андріївському узвозі, Музей гетьманства на Подолі, Музей О.С. Пушкіна тощо.

Визначними подіями стало відродження зруйнованих та занедбаних історичних споруд. Першою серед них стала Церква Успіння Богородиці (Пирогощі) на Контрактовій площі, відкрита 1997. Неподалік того ж року завершено реставрацію Контрактового будинку, а перед тим, 1996 відбудовано верхню частину дзвінниці Катерининського (грецького) монастиря. Попри втрати інших домінант у районі Контрактової площі ці роботи сприяли поверненню Подолу його колишньої краси.