Вплив лихварів та корумпованих урядовців

Вплив  лихварів та корумпованих урядовців

У 1113 помер Святополк Ізяславич, який в останні роки життя все більше підпадав під вплив лихварів та корумпованих урядовців. В місті спалахнуло повстання і знать, щоб утамувати народ, закликала на великокнязівський стіл популярного в усіх верствах Володимира Мономаха. В період його правління (1113-25) та гідного князювання його старшого сина Мстислава (1125 -32) великокнязівська влада знову була міцна, як і за доби Володимира та Ярослава. Однак вже під час князювання наступного сипа Мономаха, Ярополка Володимировича (1132-39), починається тривалий період боротьби за Київ між князями – нащадками Всеволода Ярославича і його сина Володимира Мономаха (Мономаховичами) та нащадками Святослава Ярославича і його сина Олега, які закріпилися в Чернігові (Ольговичами). Відносною стабільністю відзначалося правління Всеволода Ольговича (1139-46), який, однак, не користувався любов’ю більшості киян.

Весь цей час місто продовжувало розширятися, зміцнюватися та прикрашатися новими величними соборами і церквами. Укріплення охопили Копирів кінець (район Львівської площі та Кудрявєць). У 1115 під Києвом через Дніпро перекинуто міст. В роки правління Мстислава Володимировича поблизу Софійських воріт, біля перехрестя сучасних вул. Володимирської та Великої Житомирської, споруджено на честь його небесного патрона величний Федорівський собор, а в 1132-36 в центрі Подолу, біля Торжища,- церкву Богородиці Пирогощі (див. Пирогоща). Близько 1140 Всеволод Ольгович на честь свого святого покровителя заснував на Дорогожицьких пагорбах Кирилівський монастир з монументальним храмом-фортецею.

Після смерті Всеволода в місті почалися смути, на тлі яких розгорнулася тривала боротьба за великокнязівський стіл між популярним серед усіх верств населення столиці Ізяславом, сином Мстислава Володимировича, та його дядьком, старшим у роді Мономаховичів Юрієм Володимировичем (Долгоруким). Великокнязівський стіл кілька разів переходив від одного до іншого. В 1151 Ізяслав остаточно утвердився у Києві, але після його смерті столиця Русі дісталася Юрію Долгорукому, що правив до 1157. У наступному вихорі міжусобиць найтриваліший час Київ утримував представник Мономаховичів смоленський князь Ростислав (1159-67).