Вступ

Вступ

Друга світова війна розпочалася 1 вересня 1939 нападом Німеччини на Польщу. А 17 вересня частини Червоної армії перейшли польський кордон і вдарили в тил Війську польському, що означало вступ СРСР у Другу світову війну.

Вранці 22 червня 1941 війська нацистської Німеччини та її сателітів, Угорщини та Румунії, атакували радянські частини по всій лінії кордону від Балтійського до Чорного морів. Розпочалася Велика Вітчизняна війна народів СРСР. Щодня з світанку 22 червня Київ бомбардували. Першими ударів з повітря зазнали військові склади, аеродроми, військовий завод № 43 по Брест-Литовєькому шосе, завод "Більшовик" та інші стратегічні об’єкти. З липня передові загони німецької армії вийшли на лінію р. Ірпінь, наблизившись до Києва на відстань 20-ЗО км. Почалась героїчна оборона міста.

Напад німецько-фашистських військ та безпосередня загроза окупації міста викликали патріотичне піднесення його мешканців. Десятки тисяч киян стали до лав Червоної армії. Інші, замінюючи їх на фабриках і заводах, які перейшли на випуск військової продукції, працювали по дві зміни. На підступах до Києва вже 30 червня розпочалися масштабні фортифікаційні роботи, в яких з 2 липня брало участь близько 160 тис. осіб. В наступні тижні їх кількість перевищила 200 тисяч. Було вирито близько 55 км протитанкових ровів, споруджено 15 км ескарпів, збудовано понад 1400 деревоземляних вогневих точок (дзотів) та інших укріплень. У липні з киян сформовано 13 винищувальних батальйонів і 19 загонів народного ополчення, групи розвідників і винищувачів танків, партизанські загони, що діяли в тилу ворога.