Заходи по забороні приватної підприємницької діяльності

Заходи  по забороні приватної підприємницької діяльності

Впродовж другої половини 1920 вживалися рішучі заходи по забороні приватної підприємницької діяльності та запровадженню централізованих форм економічного життя, підпорядкованого завданням та ідеологічним засадам нової влади. Всі промислові потужності, запаси сировини, пального та продуктів харчування, безвідносно до того, були вони державними чи приватними, підлягали обліку, і їх перевезення без дозволу "губраднаргоспу" заборонялося. Всі сфери виробництва і розподілу було жорстко централізовано. Відбувалася суцільна націоналізація промислових підприємств, транспортних засобів і торговельних закладів

У місті було заборонено приватну торгівлю практично всіма харчовими продуктами і споживчими товарами. Всі вони, у тому числі й ті, що знаходилися в приватних магазинах і складах, підлягали націоналізації і розподілу між партійними, радянськими та військовими установами, а також серед населення відповідно до встановлених категорій. Для нього 9 червня запровадили продовольчі картки, але службовці вищих рангів отримували і пайки, що відразу ж проводило різку межу в споживанні між рядовим населенням і новими господарями життя – представниками партійно-адміністративно-військової номенклатури.

За відсутністю нормального ринкового товарообміну між містом і селом та введенням продрозкладки в Києві влітку 1920 створено продзагопи і близько 700 робітників міста відправлено відбирати харчі у розлючених, масово озброєних селян. У жовтні ці заходи посилилися. При масовому безробітті нова влада з метою прискорення відбудови мостів, транспортної системи та промислових об’єктів, заготовки палива ввела трудову повинність. Завдяки цим жорстким заходам до кінця літа роботу відновлено на всіх великих підприємствах міста, здатних до випуску військової продукції па державне замовлення та ремонт військової і військово-транспортної техніки (гармат, кулеметів, бронепоїздів, військових суден). Виробництво в місті стало майже повністю мілітаризованим. 7 листопада 1920 на Софійській площі вперше відбувся військовий парад, присвячений річниці більшовицького Жовтневого перевороту.