Національна філармонія України

Національна  філармонія України

(Володимирський узвіз, 2). Веде свою історію з 1863, коли засновано Київське відділення Імператорського російського музичного товариства. Серед його організаторів були відомі громадські діячі і музиканти Р.А. Пфеніг, М.В. Лисенко, П.Д. Селецький, М.О. Богданов, Н.Н. Анненков та ін. В Києві у 1918-20 існувало Концертне бюро, пізніше – Філармонічне товариство під орудою Л.П. Штейнберга, яке 1928 перетворилося на Українське філармонічне товариство, що функціонувало у Харкові. У 1932 воно стало називатися Центральним управлінням Української державної філармонії (Укрфіл), 1934 переведено до Києва і одержало назву "Київська державна філармонія". В 1994 набуло статусу національної.

Приміщення, яке займає філармонія, передано їй 1944. Цей унікальний будинок зведено 1882 за проектом відомого київського архітектора В.М. Ніколаєва для Купецького зібрання. Тут відбувалися бали-маска-ради, сімейні свята, благодійні лотереї, літературні і музичні вечори. Від 1919 у будинку містилися Пролетарський будинок мистецтв, Будинок політосвіти, клуб "Більшовик", Республіканський палац піонерів і жовтенят. У 1995-96 здійснено реставрацію будинку.

Окрасою приміщення є його колонний зал з винятковими акустичними даними, якому присвоєно ім’я М.В. Лисенка. Тут давали концерти М.В. Лисенко, P.M. Глієр, К.Ф. Данькевич, З.М. Гайдай, СП. Людке-вич, Б.М. Лятоіпинський. 1С. Паторжинський, брати Г.І. та П.1. Майбороди, Н.Г. Рахлін, Л.М. Ревуцький, С.В. Турчак і багато ін. відомих митців України, виступали з гастролями І. Архипова, О. Глазунов, Ф. Ліст, С. Лемешев, С. Рахманінов, С. Ріхтер, П. Робсон, А. Собінов, Ф. Шаляпін.

Нині в творчому складі філармонії – 19 народних артистів України, 33 заслужених, 6 заслужених діячів мистецтв, 5 заслужених працівників культури, чимало лауреатів міжнародних і національних конкурсів, а також музичних колективів, зокрема камерний оркестр, струнний квартет Лисенка, симфонічний оркестр.