Національна парламентська бібліотека України

Національна  парламентська бібліотека України

(Вул. М. Грушевського, 1)  провідний державний культурний, освітній, науково-інформаційний заклад, Загальний фонд – понад 4 млн. примірників документів, кількість користувачів – бл. 100 тисяч на рік. До послуг: книги, періодичні видання, аудіовізуальні і образотворчі документи, CD-ROMh, карти, ноти, автореферати дисертацій тощо з усіх галузей знання, колекції книг відомих діячів культури, науки, освіти, документи ООН; щорічна передплата – понад 2000 назв журналів і газет; internet, електронна пошта, електронний каталог; тексти законодавчих, нормативних документів, база даних "Закон"; постійно діюча виставка нових надходжень.

Веде початок від міської публічної бібліотеки, заснованої 1866 групою ініціативних киян. В 1921-34 називалася Центральною робітничою книгозбірнею, 1934-57 – Обласним методичним центром, 1957-94

– Державною республіканською бібліотекою, з 1994

– Національна парламентська бібліотека України. Важких втрат зазнала бібліотека в роки Великої

Вітчизняної війни. Цінні колекції дореволюційної літератури, періодики, унікальні архіви було спалено, а приміщення зруйновано. У післявоєнний період бібліотека достойно виправдовувала своє високе призначення. Нині вона успішно здійснює функції головного закладу бібліотечної галузі держави, всеукраїнського науково-методичного і бібліографічного центру, національного книгосховища і депозитарію. Технічні можливості бібліотеки значно зросли після відкриття в її структурі парламентського інформаційного центру, обладнаного сучасною комп’ютерною технікою за сприяння канадської Агенції міжнародного розвитку і канадського Товариства "Приятелі України". В ньому постійно готується бібліографія та копії окремих статей з проблем діяльності вищих органів державної влади, персоналій на сторінках преси. Здійснюється бібліографічне забезпечення законопроектів України – списки документів, підібраних до тематики пленарних засідань Верховної Ради України.

Читачі мають можливість виходу в інтернет, до їхніх послуг парк комп’ютерів та ін. техніки. Сформовано власний веб-сайт, в якому розкрито історію установи, Ті видавничу і виставкову діяльність, нормативні документи з питань розвитку бібліотечної справи, Постійно збагачується електронний каталог нових надходжень. Підготовлено бази даних, зокрема каталог наукових статей, присвячених проблемам маркетингу, менеджменту, підприємництва, банківської справи. На електронних носіях до бібліотеки надходять реферативні наукові журнали. Значним попитом користується база законодавчих актів в електронній формі. Нещодавно у бібліотеці відкрито ще один інтернет-центр за Програмою розширення доступу та навчань в інтернеті. Як галузевий центр інформації з питань культури та мистецтва бібліотека постійно готує оперативні інформаційні списки, оглядові, аналітичні матеріали для Адміністрації Президента Укриши, Верховної Міністрів, Міністерства культури і мистецтв України тощо.

Бібліотека співпрацює з Британською радою в Україні, Інститутом Гете у Німеччині та Французьким ку л і ,турн и м центром.