Реальне самоврядування

Реальне  самоврядування

Між тим про реальне самоврядування вже не йшлося. Права магістрату були обмежені царською бюрократією і зводилися майже виключно до виконання судових функцій відносно міщан та керівництва заходами по забудові та благоустрою міста. Губернська адміністрація зосередила в своїх руках право розпоряджатися земельним фондом міста. Головним представницьким органом міста була дума з її головою, що обирався на три роки. У своїх діях вона була повністю залежна від генерал-губернатора, цивільного губернатора та інших чиновників державної адміністрації. Разом ці структури утворювали надзвичайно громіздку, заплутану, переобтяжену формалізмом, а відтак малоефективну бюрократичну систему.

Забудова Києва першої чверті XIX ст. пов’язана з ім’ям А.І. Меленського, який протягом 1799-1829 займав посаду головного архітектора міста. R 1800 1801 на Подолі поблизу магістрату він у стилі класицизму збудував Контрактовий будинок. В його залах, крім укладання угод, відбувалися судові слухання, концерти та бенкети. На місті старої церкви Миколи Доброго у 1800-1807 А.І. Меленський звів нову, в стилі класицизму. На самій Контрактовій площі у 1809 за проектом архітектора А.І. Руска розпочалося будівництво витриманого в стилі ампір великого Гостинного двору, поруч з яким було влаштовано фонтан з декоративною скульптурою "Самсон роздирає пащу леву"

На честь офіційного відновлення у місті магдебурзького прана на кошти киян за проектом А.І. Меленського споруджується (1802-1808) монументальна, увінчанії хрестом, 18-метрова колона під мальовничими схилами над Дніпром. Незабаром вона дістала й другу назву – "пам’ятник хрещення Русі". В ці роки А.І. Меленський здійснив заходи, спрямовані на поліпшення транспортного зв’язку між окремими частинами міста, зокрема Подолом і Печерськом. Прокладено широку трасу напрямком сучасних Володи-мирського узвозу та вул. М. Грушевського й Січневого повстання.

За проектом А.І. Меленського 1810 розпочалося будівництво церкви Різдва у стилі класицизму, спорудження якої затяглося до 1814. Наступною спорудою, яку він побудував на Печерську, поблизу старовинного Пустинно-Микільського монастиря, була Ми колаївська церква-ротонда на Аскольдовій могили. Вона постала на місці старої дерев’яної церкви на кладовищі, яке з кіпця XVIII ст. набуло значення аристократичного цвинтаря.

Перший період архітектурно-будівельної роботи А.І. Меленського частково збігся з перебуванням у Києві на посаді генерал-губернатора російського полководця М.І. Кутузова.