Київський музичний театр для дітей та юнацтва

Київський  музичний театр для дітей та юнацтва

(Вул, Межиїїрська, 2). Створений у червні 1982 під назвою Державний дитячий музичний театр. Перші вистави відбулися 1985 на сценах Оперної студії Київської консерваторії (опери "Зима і Весна" М. Лисенка та "Чарівна музика" М. Мінкова) і Палацу "Україна" (балет М. Сільванського "Хлопчиш-Кибальчиш"). У лютому 1998, внаслідок реорганізації Державного дитячого музичного театру, Київського театру класичного балету (заснований 1980) та Київського міського центру мистецтв "Славутич" одержав сучасну назву. З березня 1998 розпочав роботу на власній сцені, в приміщенні колишнього палацу "Славутич" на Контрактовій площі.

У глядачевій залі театру – 421 місце. Творчий склад – оперна та балетна трупи, симфонічний оркестр, хор, всього понад 200 творчих працівників, в т.ч. провідні солісти балету – С. Бондур, І. Гордійчук та А. Вдовиченко, провідні солісти опери – В. Жмуденко, Л. Канька, В. Ченська, В. Грохольський. Директор – художній керівник І, Дорошенко, головний режисер – М. Мерзлікін, головний балетмейстер – В. Ковтун, головний хормейстер – А, Кучер, головний художник – Л. Нагорна,

В репертуарі театру – понад 50 вистав (всього поставлено понад 80). Це опери, балети, мюзикли, музичні казки, симфонічні та вокально-симфонічні твори для різних вікових категорій, від дошкільнят до юнацької та дорослої аудиторії. Серед них опери "Іоланта" П. Чайковського, "Казка про царя Салтана" М. Римсько-го-Корсакова, "Ріголетто" Дж. Верді, "Зима і Весна" М. Лисенка, "Чарівна музика" М. Мінкова, "Івасик-Телесик, або Пастка для Відьми" І. Щербакова, "Червона Шапочка" М. Раухвергера, мюзикли "Пригоди Буратіно" О. Білаша та "Як козаки змія приборкували" І. Поклада, музична казка "Зайчик-листоноша" І. Якушенка, опера-балет "Дитя і чари" на музику М. Равеля, балети "Лебедине озеро" та "Лускунчик" П. Чайковського, "Жізель" А. Адана, "Баядерка" Л. Мінкуса, "Арлекінада" Р. Дріго, "Франческа да Ріміні" на музику П. Чайковського, "Наяда і Рибалка" Ц. Пуні, "Кармен-сюїта" Ж. Бізе – Р. Щедріна, "Ромео і Джульетта", "Петрик і Вовк" на музику С. Прокоф’єва, "Панночка і Хуліган" на музику Д. Шостаковича, "Горбоконик" Р, Щедріна, "Дюймовочка" Ю. Русинова, "Майськаніч" Є. Станковича, "Гидке каченя" О. Петрової, І. Цислкжєвич, А. Микити, "Візок тата Жюньє" на музику Р. Штрауса, сценічна "Кармі-на Бурена" К. Орфа, моновистави "Заметіль" на музику Г. Свиридова, "Лісова пісня" за драмою-феєрією Лесі Українки на музику М. Скорульського, симфонічний концерт "Музичний феєрверк" та ін.