Контрактовий будинок

Контрактовий  будинок

Пам’ятка архітектури Києва в стилі класицизму початку XIX ст. (вул. Межигірська, 1). Збудований київським міським архітектором А.І. Меленським у 1815-17 за проектом петербурзького архітектора Вільяма Гесте, чий проект перепланування Подолу після пожежі 1811 затверджено в Петербурзі. Існуючий будинок складає лише північну (ліву) частину проекту спорудження грандіозного громадського комплексу, до якого також входили ратуша (в центрі) та пошта (з півдня, симетрично до Контрактового будинку). Комплекс мав зайняти західний простір Контрактової площі від вул. Межигірської до вул. Костянтинівської.

Цей новий К. б., замінив старий (вул. Покровській, 4), який вже не задовольняв потреби величезного ярмарку, особливо після пожежі 1811, коли згорів його дерев’яний другий поверх. К. б. збудовано в 1799-1800 поруч з церквою Миколи Доброго спеціально для функціонування зимового контрактового ярмарку, переведеного 1797 з Дубна до Києва проходив до 1929). Ярмарок став ефективним економічним чинником для розвитку Києва на початку XIX ст. Від будинку зберігся тільки перший поверх з характерним для стилю класицизму рустуванням і декорованими піварками. З 1819 будинок пристосовано до потреб київської цехової управи. В ньому містилася загальна реміснича управа та управи більшості міських цехів (ткацького, кравецького, різницького, кушнірського, ковальського, бондарського, рибальського, золотарського, цирюльницького, малярського, перепечайського та музикантського). Тут збиралися київські міщани святкувати па Маковея (1 серпня) та Водохрещі (6 січня), після урочистих церемоній влаштовувалися бенкети. Після скасування 1835 міського самоврядування Києва за магдебургським правом тут планували розмістити міську думу, проте 1871 вона віддала цей будинок під подільську дівочу гімназію. В 1878 надбудовано другий мурований поверх, а у 1900-1901 – третій, який чималою мірою попсував первісний характер старовинної будівлі. Після революції в К. б. містилася трудова школа, потім середня школа, нині – ліцей.

Новий К, б. двоповерховий, має майже прямокутну в плані форму, деякий зріз головного (південного) фасаду, зумовлений необхідністю вписатися до існуючої вуличної мережі та загального проекту всього комплексу. Торцеві частини мають великі підвали. Центральні частини кожного поверху займають великі зали з колонами. У залі першого укладалися контракти та інші торговельно-юридичні угоди, зала другого призначалася для урочистих прийомів, балів, вистав, концертів. Будинок має симетричні фасади. Головний фасад, спрямований на Контрактову площу, прикрашено чотириколонним портиком доричного ордеру з трикутним фронтоном над ним. Північний та західний фасади мають портики з шости пілястрів, а східний – з тричвертєвих колон, фасад першого поверху прикрашено горизонтальним рустом, другого – гладенький. В будинку знаходилась адміністрація Контрактових ярмарків, укладалися контракти на купівлю, аренду й продаж збіжжя, лісу, маєтків, кріпаків, грошові позики тощо. Тут же їх реєстрували в головному цивільному суді, який на час ярмарку переносився сюди з Печерська.

На контракти збиралося близько п’яти тис. людей (поміщиків, дворян і купців) переважно з Правобережної України, Полісся, Біларусі. Купці з товарами приїздили не тільки з України, але й Росії (Москви, Казані, Нижнього Новгорода, Тули), Австро-Угорщини, Великої Британії, Греції, Данії, Італії, Німеччини, Польщі, Бухари тощо. Товар, що продавався в будинку, був розрахований переважно на шляхетного та багатого покупця (дорогоцінні ювелірні вироби, елегантний модний одяг, шовкові, шкіряні та хутряні вироби, годинники, зброя, книжки, художні вироби, антікваріат тощо). Більш масовий товар продавався в крамницях Гостиного двору та на самій площі.

На час контрактів до Києва спеціально приїздили ресторації з своїми оркестрами, співаками. Місто відвідували видатні актори та музиканти. Тут виступали композитор та піаніст Ф. Ліст, скрипаль К. Лівійський, брати Венявські, співачка А. Каталані, дебютував А. Вертинський, виступали польські, російські, українські театральні трупи, балети з Мадрида та Варшави, італійська опера, музичні капели, зокрема, Галагана. Тут бували Т. Шевченко, М. Гоголь, О. Пушкін, О. де Бальзак та ін. видатні письменники. Зустрічалися декабрісти (М. Бестужев-Рюмін, С. Волконський, В. Давидов, брати Муравйови, П. Пестель. С. Трубецький та ін.) та діячі польського визвольного руху. Тривалий час будинок відіграв роль дворянського, а пізніше купецького клубів.

З 1930 в К. б. містилися Торговельна академія, інші заклади та установи, після реставрації, завершеної 1998 за проектом архітектора В.П. Шевченко,- Українська міжбанківс ька валютна біржа.