Масові фальсифікації результатів виборів

Масові  фальсифікації результатів виборів

Незважаючи на масові фальсифікації результатів виборів другого туру 21 листопада 2004, Центральна виборча комісія України вже 24 листопада поспішно оголосила їх переможцем В.Ф. Януковича. Однак розпочата того ж дня в Києві акція громадянської непокори в зв’язку зі спотворенням волевиявлення виборців швидко переросла в масовий протест проти свавілля влади, її брехні і нахабства – так звану помаранчеву революцію, епіцентром якої став майдан Незалежності в Києві, що подекуди збирав на мітинг сотні тисяч людей. Ця акція швидко набула широкого розголосу і підтримки в усьому українському суспільстві, а також у багатьох країнах світу.

Верховна Рада України на своєму позачерговому засіданні визнала результати виборів Президента України сфальсифікованими, висловила недовіру ЦВК та відправила уряд Януковича у відставку. Невдовзі, З грудня 2004, Верховний суд України, виходячи з численних і системних порушень виборчого процесу, відмінив рішення ЦВК щодо обрання Президентом України В.Ф. Януковича і призначив на 26 грудня пероголосування. Воно закінчилося перемогою В.А. Ющенка з перевагою близько 8% голосів. Так завершився виборчий президентський марафон в Україні, який тривав з 31 жовтня по 26 грудня і сколихнув всю Україну. Помаранчева революція стала важливим кроком на шляху українського народу до демократичного громадянського суспільства, виявила Його національну гідність і самое відомість.

За правилами історіографії оцінку подіям і владі, людям має дати час. Тому поки що історія "мовчить", а її функції перебрали на себе представники засобів масової інформації, політики, політаналітики і ток-шоумени. Проте, як не раз вже бувало в нашій історії, все згодом стає на свої місця і нове покоління істориків, не переобтяжене традиціями і рецидивами минулого, реконструює адекватну картину історичних подій та їх наслідків, даючи їх неупереджений, об’єктивний аналіз.