Новобудови другої половини 70 – початку 80-х pp.

Новобудови  другої половини 70 - початку 80-х pp.

Найзначнішою за обсягом витрачених коштів та проведених робіт (гало спорудження меморіального комплексу "Український державний музей історії Великої Вітчизняної війни 1941-1945 pp." з громіздкою постаттю " Вітчизни-матері" заввишки 108 м. На відкриття цього меморіально-музейного комплексу 9 травня 1981 до Києва прибули найвищі партійні бонзи СРСР на чолі з Л.І. Брежнєвим.

Суперечливу оцінку здобули і парадні новобудови другої половини 70 – початку 80-х pp. к центрі міста. Йдеться перш за все про район тодішніх площ Жовтневої революції (Майдан Незалежності) та Ленінського комсомолу (Європейська). Під час робіт з їх реконструкції було знесено такі пам’ятки середини XIX ст., як будинок Дворянського зібрання та готель "Європейський", двоповерховий меморіальний будинок І. Гудовського, в якому Т. Шевченко зупинявся під час своїх відвідань Києва в 1859, змінено історичний вигляд Володимирської гірки.

Площа Жовтневої революції була перетворена на завершений архітектурний ансамбль в стилі офіційної радянської архітектури тих часів. На місці Дворянського зібрання, навпроти Поштамту, постав будинок профспілок, а в глибині площі – готель "Червона зірка". На площі було облаштовано фонтан, а на пагорбі перед готелем "Москва" на гранітному стилобаті стала височити гігантська скульптурна група з кремезним гранітним Леніним і бронзовими постатями "революційного народу" у нього під ногами, відкрита в 1977 на честь 60-річчя Великого Жовтня. У 1982 на тодішній площі Ленінського комсомолу під Володимирською гіркою споруджено будівлю Київського філіалу Центрального музею В.І. Леніна (тепер – "Український дім").

На 1982 призначено святкування 1500-річчя заснування міста. Підготовка до урочистостей пішла йому на користь. Багато парків, вулиць і будинків було відремонтовано й облаштовано. На Лук’янівці споруджено великий кінотеатр "Київська Русь", у Кловському палаці відкрилися експозиційні зали Музею історії Києва, з’явилися нові монументи, зокрема обеліск місту-герою Києву (на площі Перемоги), встановлено ряд меморіальних дошок видатним діячам науки і культури та пам’ятний знак на честь 1500-річчя заснування міста біля Дніпра у вигляді символічних фігур Кия, Щека і Хорива та їх сестри Либіді на човні. В центрі міста над старими руїнами постала реконструкція Золотих воріт.