Олександрійський костьол

Олександрійський  костьол

Серед церковних будівель того часу своїми масштабами відзначалися дві – Олександрійський костьол, будівництво якого почалося 1817 і завершилося 1842, та Десятинна церква, закладена влітку 1828 і освячена в липні 1842. Впродовж ЗО-50-х pp. XIX ст. велося велике будівництво по всій вул. Володимирській. На ділянці між вул. Великою Житомирською та Софійською площею 1854 почалося спорудження комплексу будівель під губернські установи – нові Присутственні місця, які незабаром були переведені туди з Печерська, та Пожежного депо з Старокиївською поліцейською частиною. На розі Володимирської та Кадетської (тепер Б. Хмельницького) вулиць у 1852-56 збудовано Міський театр. Далі, в бік р. Либідь, на розі вул. Бульварної (бульвар Т. Шевченка, 14) у 1847-50 постав корпус Кадетського училища, куди невдовзі переїхала Перша чоловіча гімназія, і завершений 1842 величний ансамбль університету.

Тільки протягом 1832-50 в місті прокладено 36 вулиць і 4 провулки. І Іа середину XIX ст. в ньому налічувалося 11 плош,, 85 вулиць і 50 провулків, а порівняно з 1817 кількість кам’яних будинків зросла в 7 разів. Між тим більшість населення мешкала в примітивних дерев’яних та глинобитних будиночках. Такі квартали тяглися вздовж Либіді, під кручами Татарки й Кирилівських висот від Подолу в бік Куренівки. Слід додати, що тільки в 30-40-х pp. XIX ст. Хрещатик тільки сформувався як вулиця, заселена ще мало-заможною людністю. Але над ним вже височили величні будівлі Олександрійського костьолу, Інституту шляхетних дівчат, Першої гімназії та університету.

В 20-х pp. XIX ст. єдиним вищим навчальним закладом Києва була Духовна академія. Проте питання про відкриття в Києві справжнього університету обговорювалося вже у перші роки правління Олександра І. Польське повстання 1830-31 дало певний імпульс для прийняття рішення про відкриття університету св. Володимира з метою обмеження Польського впливу та зміцнення в Правобережній Україні позицій Російської Імперії. В грудні 1833 прийнято рішення про переведення до Києва Кременецького ліцею і створення на ЙОГО основі університету св. Володимира, який відкрито 15 липня 1834. Заняття в ньому розпочалися у вересні того ж року. Одночасно створено і Київський учбовий округ,