Поштова станція (Поштова пл.)

Поштова  станція (Поштова пл.)

Назва нагадує про те, що тут міститься станція поштових диліжансів. Від поштового подвір’я дотепер зберігся одноповерховий станційний будинок у класичному стилі. Його проект складено 1852, але через несприятливі обставини будівництво тривало до 1865. За цей час встигли змінитися погляди на архітектурний декор, через що інженер М.Бенземан, який добудовував П. с переробив вікна будинку з напівциркульних у прямокутні. Обабіч станційного будинку стояли флігелі другої половини XIX ст., в тилу поштової садиби в 1913 споруджено великий двоповерховий на цокольному напівповерсі корпус для служб, сараїв та гаражів (архітектор В. Безсмертний).

Поштово-диліжансний зв’язок з Житомиром функціонував від старовинної станції до 1919. коли був припинений через непевне сполучення підчас Громадянської війни. У радянський час будівлі поштової станції використовувалися для підприємств зв’язку (поштові склади Наркомату зв’язку УРСР, з 1946 – цехи й управління заводу зв’язку). Вхід до станційного будинку був знадвору, первісні вхідні двері перетворено на вікно. У 1975 внаслідок будівництва станції метро "Поштова площа" розібрано всі будівлі колишнього поштового подвір’я, крім станційного будинку. Останній 1 976 піддали обстеженню, в ході якого виявили збережені деталі первісного оформлення фасаду: імпости і фрагменти напівциркульних арок віконних прорізів, фільонки, карниз. Було складено і в 1976-82 реалізовано проект реставрації будинку (архітектори Р.Викова та ін.). Фактично при цьому вдалося відтворити фасад, спроектований у 1852. Головний вхід знову був організований з чільної сторони будинку.

Після реставрації в приміщенні станції розмістилися республіканське правління Всесоюзного товариства філателістів, постійно діюча філателістична виставка, а також музейна експозиція з історії поштового зв’язку в "кімнаті поштмейстера", створена на основі зібрання київського колекціонера О. Лазаренка. На жаль, 1993 експозиція була ліквідована, а колекція передана до м. Ніжина. Нині будинок поштової станції займає острівне положення посередині площі і використовується як виставкове приміщення.