Падіння виробництва

Падіння  виробництва

В результаті вона набувала вигляду справжнього парламенту автономної країни, де репрезентувались всі національно-політичні сили краю. Цю перемогу української демократії проголошено 3 липня в II Універсалі.

На тлі військових поразок, урядових криз, падіння виробництва й зростання незадоволення мас призначений незадовго перед цим верховним головнокомандуючим генерал Л. Корнілов 25 серпня підняв заколот проти Тимчасового уряду, який 30 серпня було придушено. Реакцією на цей невдалий виступ була рішуча радикалізація настроїв. За цих умов лівоцентристський уряд у Петрограді залишався віч-на-віч з радикалізмом рад, де брали гору більшовики. З цього часу Центральна Рада могла майже1 не рахуватися з урядом. 10-15 вересня 1917 у Києві за її ініціативою під головуванням М.С. Грушевського проведено грандіозну політичну акцію з’їзд представників національностей колишньої Російської імперії. За таких умов хитка влада Тимчасового уряду в Києві та в Україні навіть не скасовувалась, а поступово відмирала сама собою.

10 жовтня Мала рада, реально діючий між сесіями Центральної Ради її провід, та генеральний секретаріат прийняли рішення про початок підготовки до скликання в Києві Українських установчих зборів. 20 жовтня тут зібрався 111 Всеукраїнський військовий з’їзд, в дні роботи якого надійшло повідомлення про початок збройного виступу більшовиків проти Тимчасового уряду в Петрограді. В Києві відразу ж, 24 жовтня, організується "Революційний комітет по охороні революції на Україні", в якому об’єднуються представники Центральної Ради та лідери місцевих більшовиків (Л. Пятаков і В. Затонський). Комітет проголосив себе верховною владою над всіма українськими губерніями. Але він не протримався і двох днів. Київські більшовики не приховували, що прагнуть до встановлення своєї влади, тоді як російські кадете сили, які в Києві гуртувалися навколо Штабу військового округу і могли розраховувати на курсантів юнкерських училищ, готувались не допустити цього. Гострі суперечки між українськими соціалістами та більшовиками призвели до того, що останні 26 жовтня вийшли з "Революційного комітету", після чого його існування втратило сенс.