"Укрреставрація

"Укрреставрація

(Контрактова площа, 4, Гостинний двір) – науково-реставраційна проектно-будівельно-виробнича корпорація. Історія її розпочалась із створення 1946 тресту по будівництву монументів та реставрації пам’яток архітектури ("Будмонумент"), на яку покладалось вивчення, обстеження, фіксація, розробка проектів і виконання робіт з консервації та реставрації пам’яток архітектури, меморіалів і монументів, а також виконання монументально-декоративних і художніх архітектурних споруд державного значення. З цією метою були створені спеціальні майстерні: науково-реставраційна, архітектурно-проектна, реставраційно-виробнича, скульптурна, монументального живопису, художньої обробки каменю, модельно-макетної і два цехи – скульптурний та художнього лиття з чавуну і кольорових металів.

Першими були архітектори-реставратори І. Михайлівський, Г. Говденко, М. Дьомін, М.О. Олександрова (Гов-денко), Є. Лопушинська, Є. Пламеницька, В. Корнєєвата ін., художники-реставратори Л. Калениченко, О. Плющ, Є. Мамолат, В. Баб’юк, О. Єрко, П. Редько та ін. Очолювала роботи вчена рада Академії архітектури, а згодом – Держбуду України. Значний внесок в організацію цих робіт зробила архітектор-реставратор Л. Граужис.

З розширенням обсягів реставраційних робіт назва і структура "Будмонументу" кілька разів змінювалась, 1969 вона перетворилась на Українське спеціальне науково-реставраційне виробниче управління. В 1989 на базі управління з метою подальшого удосконалення структури реставраційної сфери в Україні створено спеціальне проектно-будівельно-реставраційне об’єднання "Укрреставрація". В складі його (нині корпорація) три інститути – "УкрНДІпроектреставрація", "Укр-західпроектреставрація", "Укрпроектреставрація" і 34 підрозділи науково-реставраційних проектно-виробничих управлінь і підприємств. Головним завданням корпорації є виконання комплексу науково-дослідних проектних, консерваційних і ремонтно-реставраційних робіт на пам’ятках архітектури та містобудування, що перебувають під охороною держави.

Головними об’єктами реставрації від повоєнних часів були передусім пам’ятники архітектури Києва, зокрема, Софійський і Володимирський собори, Кирилівська та Андріївська церкви, комплекс пам’яток архітектури Києво-Печерської лаври та Видубицького монастиря, Національної опери, Національного драматичного театру ім. І. Франка, Національної філармонії, Марийського палацу. Серед робіт останнього часу – відтворення Михайлівського Золотоверхого монастиря та Успенського собору Києво-Печерської лаври.