Вступ

Вступ

"Военно-промышленный комитет", "Союз городов", "Земский союз" та ін. Влітку 1915 українські діячі створили в Києві "Общество помощи населению юга России, пострадавшему от военных действий" з широкими повноваженнями. Його гуманітарні акції та принципова позиція ТУПу сприяли підвищенню авторитету українського руху й згуртуванню відданих українській ідеї людей.

В 1915-16 Київ перетворився на майже прифронтове місто. Тут облаштовувалися шпиталі, проходили підготовку новобранці, було зосереджено величезні запаси зброї та військової амуніції. Проте в місті не завмирало мистецьке життя. В 1915 з гастролями перебував О. Скрябін, а в травні 1916 Лесь Курбас створив "Молодий театр".

Взимку 1916-17 у промислових містах Росії, особливо в Петрограді, значно посилився страйковий рух, чому сприяли загальна втомленість від війни, падіння життєвого рівня, зневіра в здатність царя іі уряду подолати загальну кризу. За таких умов київське1 Товариство українських поступовців у грудні 1916 у своїй декларації "Наша позиція" знову висловило своє негативне ставлення до війни і висунуло гасло створення демократичної автономної України.

17 лютого 1917 у Петрограді розпочався страйк на Путилівському заводі. Війська масово почали переходити на бік демонстрантів. У піч па 28 лютого сформовано Тимчасовий комітет Державної думи, який невдовзі перетворився на Тимчасовий уряд, та Петроградську раду робітничих і солдатських депутатів. 2 бере пін  Микола II зрікся влади.  Ввечері  І  березня до

Києва з Петрограда надійшла телеграма з повідомленням про революцію. Наступного дня тут було проголошено про повалення монархії та встановлення нової, демократичної влади. Відразу розпочалися процеси самоорганізації громадських сил різної політичної спрямованості. 1 березня помірковано-демократичні російськомовні кола міста, переважно центристи кадетської орієнтації, утворили "Гражданский комитет". Через кілька днів завдяки об’єднанню з ним представників майже всіх, що існували тоді в Києві, громадських, культурних, просвітницьких, національних організацій, а також представників створеної в місті З березня Ради робітничих депутатів, Комітет реорганізувався в "Совет объединенных гражданских организаций города Киева". Він утворив свій виконавчий комітет, який у перші півроку після Лютневої революції фактично був представником влади Тимчасового уряду в Києві.