Палац Терещенка в Червоному

Палац Терещенка в ЧервономуПрекрасну архітектурну пам’ятку можна побачити в селі Червоному. Величезний палац у неоготичному стилі прикрашають дві вежі – восьмигранна і чотиригранна. Збереглися яскраві готичні елементи – стрілчасті вікна, контрфорси, загострені зубці та шпилі, що вінчають вежі, різьблення по каменю.

Частину приміщень палацу займає жіночий монастир, решта потребує реставрації. У середині XIX століття Артемій Терещенко, засновник династії, що володіла цукровими заводами, купив маєток із палацом у вдови польського магната Адольфа Грохольського.

Палац мав дещо інший вигляд, ніж тепер, це була симетрична споруда, прямокутна в плані. Після смерті Терещенка палац успадкував його син Федір Артемійович. Він побудував у Червоному цукровий завод, який функціонує й досі.

За його замовленням палац значно перебудували і розширили. Наступний представник роду Терещенків, Федір Федорович, був основоположником українського авіабудування.

Він менш відомий, ніж його імениті родичі, оскільки в 29 років емігрував, рятуючись від революційно налаштованих співвітчизників. Але в палаці пожити встиг. На території заводу він обладнав авіамайстерню, а поблизу влаштував аеродром для випробувань.

Під його керівництвом і за його проектом 1916 року було зібрано сім літаків марки «Терещенко-7».