Палац Терещенка в Денишах

Палац Терещенка в ДенишахУ селі Дениші, що розкинулося на березі живописної річки Тетерів, збереглися залишки палацу кінця XIX століття. На жаль, будівля наполовину зруйнована, але подекуди збереглася ліпнина на стінах, декоративні сандрики і карнизи над вікнами. Палац двох’ярусний, але на його фоні виокремлюється прилегла до стіни трьох’ярусна вежа. Вона надає споруді вигляду старовинного замку.

Проект палацу створив архітектор П. І. Голландський, а замовником був один з представників династії Терещенків, власників цукрових заводів, – Федір Артемійович. Він був середнім сином засновника «цукрової імперії» Артемія Яковича. Як і його старший брат Микола, Федір відомий як меценат, благодійник, колекціонер витворів мистецтва.

Ф. А. Терещенко не дожив до завершення будівництва палацу в Денишах, а після його смерті будівля перейшла у спадок дружині, Надії Володимирівні. Доля палацу після революції склалася не найкраще.

Власники маєтку емігрували, і 1917 року особняк розграбували. Далі, впродовж наступного століття, палац поступово розбирали на будматеріали.