Палац Потоцького в Тульчині

Палац Потоцького в ТульчиніОдин із кращих в Україні зразків архітектури раннього класицизму можна побачити в Тульчині. Це величезний палацовий комплекс, що складається з центрального корпусу і двох бічних флігелів. Двоповерхові будівлі розташовуються у вигляді букви «П» і сполучаються одноповерховими напівкруглими галереями. Відреставрований головний фасад прикрашають десять колон іонічного ордера.

Фасади бічних флігелів акцентовані портиками з трикутними фронтонами. Належав палац найбагатшому польському магнатові, військовому і політичному діячеві Станіславу Щенсному Потоцькому. 1774 року він переніс свою резиденцію з території Австрії в Польщу і влаштувався в Тульчині, де 1782 року з’явився палац, побудований за проектом і під керівництвом французького архітектора Лакруа.

На території маєтку є театр, оранжереї, турецькі лазні, манеж і стайні. Навколо палацу створили пейзажний парк зі ставком, каналами і островами, містками й альтанками.

Нині у палаці розміщується Тульчинське училище культури. Вже понад 30 років комплекс перебуває на реставрації, але до її завершення, на жаль, ще далеко.

Від розкішного парку не залишилося нічого, окрім занедбаного ставка.