Фортеця Алустон в Алушті

Фортеця Алустон в АлуштіАлустон (Луста) – середньовічна фортеця, фрагменти якої дивом збереглися в сучасному місті. Вцілілі вежі височіють просто посеред житлової забудови приватного сектору. Найкраще збереглася вежа Ашага-Куле (у перекладі з татарської – «нижня вежа»), її діаметр становить 10 метрів, первісна висота досягала майже 20 метрів.

У верхній частині вежі було зубчасте завершення. Внутрішній простір вежі був розділений дерев’яними перегородками на три поверхи. До руїн вежі прилягають ділянки фортечних стін, що непогано збереглися.

Історія фортеці є довгою і складною. Перші будівлі на її місці з’явилися в середині VI століття, коли ці землі були північною провінцією Візантійської імперії.

Імператор Юстиніан І наказав звести в Криму ланцюг укріплень, і Алустон був серед них. До X століття навколо укріплення виросло невелике місто, проте три століття по тому його зруйнували монголо-татари. Наприкінці XIV століття влада над цими територіями перейшла до генуезців.

Вони звели нове кільце захисних стін, внаслідок чого укріплення набуло форми трикутника. Зовнішню північно-східну стіну укріпили трьома вежами.

Південно-західний кут займала відновлена цитадель візантійського часу, площа якої становила близько третини від захищеної території. Фортеця простояла недовго, близько століття, – 1475 року її захопили і зруйнували турки-османи, що прийшли в Крим.