Палац «Романтична Олександрія» в Гаспрі

Палац «Романтична Олександрія» в ГаспріОдним з корпусів санаторію матері і дитини «Ясна Поляна» ось уже багато років є старовинний палац. Назву «Романтична Олександрія» йому дав перший власник садиби – О. М. Голіцин, державний діяч і друг російського імператора Олександра І. Побудований палац на початку 30-х років XIX століття. Керував роботами англієць В. Гунт, що будував Воронцовський палац в Алупці. Він створив у Гаспрі архітектурний шедевр епохи романтизму – двоповерховий палац у неоготичному стилі зі стрілчастими вікнами і двома високими восьмигранними вежами.

Після смерті Голіцина садиба багато років занепадала, поки її власницею стала графиня С. В. Паніна. У Криму вона відпочивала від активної політичної і громадської діяльності, яку вела в столиці.

На території садиби графиня звела будинок для гостей, куди приїжджали представники російської творчої еліти. Тут гостювали письменники Л. М. Толстой, В. Г. Короленко, М. Горький, А. П. Чехов, О. І. Купрін, співак Ф. І. Шаляпін і багато інших. На честь візиту Толстого маєток дістав назву «Ясна Поляна».

Парк, створений у маєтку ще за часів Голіцина, називали «другим Нікітським садом» – настільки різноманітна його рослинність. Він створений у ландшафтному стилі на основі південно-бережного лісу, в якому місцеві, кримські породи дерев доповнюють екзотичні рослини.