Палац «Карасан» в Утьосі

Палац «Карасан» в Утьосі«Карасан» – палац у мавританському стилі, побудований 1887 року в маєтку Раєвських. Нині у будівлі розташовується корпус однойменного санаторію. Палац двоповерховий, з мезоніном.

Місце для нього вибрали так, щоб з південних вікон, з тераси і балконів відкривався прекрасний краєвид на парк і Партенітську затоку. Особливістю палацу є велика кількість декоративних елементів, що прикрашають фасади, – портики, арки, вежі, куполи, різьблення по дереву і ліпнина, органічне поєднання кольорів.

Маєток Раєвських «Карасан» було створено на березі Партенітськоїзатоки 1839 року. Микола Миколайович Раєвський-молодший отримав маєток як посаг після весілля з Ганною Михайлівною Бороздіною (племінницею таврійського губернатора А. М. Бороздіна, власника сусіднього Утьоса).

Він і заклав ландшафтний парк навколо палацу. Тут зібрана велика і своєрідна колекція дерев і кущів.

Палац оточують пальми, декілька видів кедра і сосни, а також екзотичні рослини: абелія великоквіткова, зимоцвіт, мушмула японська, фейхоа, османтус. Палац, що зберігся донині, побудував уже молодший син першого хазяїна маєтку – Михайло Миколайович Раєвський.