Печерне місто Мангуп

Печерне місто МангупГора Мангуп – унікальне місце Кримського півострова. Тут збереглися руїни середньовічного феодального князівства Феодоро. Його князі були християнами, вихідцями з Візантійської імперії. У XIV – XV століттях ця держава була серйозною політичною силою в Криму, територія князівства простягалася в Південному Криму від сучасного Севастополя до Алушти.

Відомо про його зв’язки з Москвою і Волощиною, його існування визнавали сусіди – генуезці і татари. 1475 року всі жителі Криму, у тому числі і князівства Феодоро, виявилися безсилі перед справжньою військовою загрозою – Османською імперією.

Місто за містом, майже без опору, захоплювали турки кримські поселення. І тільки захисники Мангупу зуміли протриматися цілих півроку, а ворогові вдалося взяти фортецю лише обманом.

Героїв-феодоритів знищили, князівську сім’ю взяли в полон і вивезли до Туреччини. На Мангупі облаштувався османський гарнізон, а також оселилася невелика караїмська громада. Проте вже в XVIII столітті останні мешканці залишили гору.

Від колись багатого і розвиненого міста мало що збереглося. Найкраще вціліли залишкицитаделі – найбільш укріпленої частині мангупської твердині. Добре помітне оздоблення порталу – декоративне різьблення по каменю.

Крім того, можна оглянути багато печерних споруд житлового, господарського і сакрального призначення. Збереглися видовбані в камені тарапани – заглиблення, щоб чавити сік з винограду.

Вершина гори Мангуп є великим плато з чотирма мисами, зверненими до півночі і розділеними трьома ущелинами. Кожен мис має назву, з півночі на схід: Чамну-Бурун (Сосновий мис), Чуфут-Чеарган-Бурун (Мис виклику юдеїв), Еллі-Бурун (Мис вітрів) і Тешклі-Бурун (Дірявий мис). В ущелинах збереглися залишки оборонних стін, що захищали підступи до фортеці. На мисі Тешклі-Бурун збереглися руїни печерної церкви.

Одна з її стін обвалилася – утворився отвір, через що мис і назвали «дірявим». Навіть знизу, з селища Хаджі-Сала, можна розгледіти цей отвір, А з краю Тешклі-Бурун крізь нього можна помилуватися околицями Мангуп-Кале – балкою Джан-Дере і горою Чардаклі-Баїр.