Сюйренська фортеця

Сюйренська фортецяНа горі Куле-Бурун, що височіє над Бельбецькою долиною, збереглися руїни середньовічної фортеці Сюйрень. Вона була ланкою в ланцюзі укріплень, побудованих за наказом правителів Візантійської імперії в VIII – IX століттях. Фортеці мали захищати північ держави від набігів кочівників. У XII – XV століттях Сюйрень слугувала притулком для мешканців навколишніх земель, які у разі нападу ворогів ховалися на горі за потужними стінами.

А вони були дійсно потужними – товщина їх досягає 2,5 метра. Завдовжки стіни близько 100 метрів, вони перепиняли доступ на мис з півночі, з трьох інших боків гору захищали урвища. На стику двох стін була побудована кругла вежа, що добре збереглася до наших днів.

Вона складена з великих вапнякових блоків, діаметр її – 8 метрів, висота – 10. Вежа була двох’ярусною, з дерев’яними перекриттями. На другий ярус вели кам’яні сходи. За 250 метрів на південний схід від вежі збереглася ще одна стіна, побудована значно пізніше, що слугувала, найпевніше, загоном для худоби.