Львівська область

Львівська областьПідгірці. Замок. XVII-XVIII ст. Збудований у 1635-1640 pp. на замовлення великого коронного гетьмана Станіслава Конєцпольського. Пізніше замковим комплексом володіли Ян III Собєський, Жевуські, Сангушки.

1728 р. Вацлав Жевуський проводить масштабну реконструкцію замку. Комплекс з оборонного перетворюється на палацовий.

З 1867 і до 1939 р. замок належав князівському роду Сангушків. Пошкоджений підчас боїв 1944 р. та розграбований протягом 1945-1947 pp. радянськими вояками замок у 1949 р. облаштовують під санаторій для хворих на туберкульоз. Пожежа 1956 р. остаточно знищила інтер’єри палацу.

Санаторій проіснував до 1997 p., після чого будівлю було передано Львівській галереї мистецтв. Реставраційні роботи тривають Львівська область. Олесько.

Замок. XIV-XIX ст. Збудований як оборонний форпост на кордоні Великого князівства Литовського та Королівства Польського. Витримував облоги під час міжусобиць і татарських набігів.

Не раз був узятий штурмом та розграбований, але щоразу відновлювався. Із втратою оборонного значення на початку XVIII ст тодішні власники замку – Жевуські перетворюють його на палац.

Часта зміна власників протягом XVIII-XIX ст. призвела до повного занепаду пам’ятки і 1882 р. замок було викуплено Австро-Угорською імперією. До 1939 р. тут знаходилась сільськогосподарська жіноча школа, а підчас війни військові склади 3 1969 р. замок належить Львівській картинній галереї Львівська область.

Свірж. Замок.

1482 р. Належав роду Свірзьких. Перебудований у середині XVII ст. тодішнім власником – графом Цетнером.

Під час війни 1648-1654 pp. не раз захоплювався козаками та татарами, був спалений. Проте у 1672 та 1675 pp. витримав дві турецькі облоги.

Рід Цетнерів володів замком до XIX ст, після чого власники змінювалися там досить часто. Роберт Лямезан Салянз володів замком з 1907 р. і до початку 30-х років. Він провів значні реставраційні роботи.

1914 р. замок було вщент спалено російськими військами. Проте після війни власник знову взявся до відновлення пам’ятки. Останній приватний господар замку – генерал Тадеуш Бор-Комаровський – один із керівників польського повстання 1944 р. Після війни тут створено будинок творчості Спілки архітекторів Львівська область.

Старе Село. Замок.

XVII ст. Форпост на Волоському шляху, перебудова якого завершилася перед війною 1648-1654 pp. За свідченнями хронік, дерев’яна фортеця існувала тут ще в XV ст. Цікаво, що козацькі загони Хмельницького штурмувати цю твердиню не наважилися. Під час турецької навали 1672 р. замок з честю витримав облогу. В різні роки замком володіли представники родів Радзивіллів, Стшалковських, Сенявських, Чарторийських та Потоцьких.

із втратою оборонного значення в XVIII ст. замок поступово занепадає. Тут знаходилися різні склади, винокурня, броварня, на території були навіть приватні садиби.

Розмови про необхідність реставрації точаться з 70-х років минулого століття Львівська область. По дорозі між Львовом та Івано-Франківськом.

Цей краєвид несподівано промайнув у дзеркалі заднього виду Львівська область. Такі пам’ятні знаки трапляються по всій Іапичині. «В пам’ять даної свободи», «Вічна пам’ять Імператору Фердинанду Благому» або просто «З травня 1848».

Пам’ять про «Весну народів», про першу Конституцію і, головне, про відміну кріпосного права живе. Навіть богоборці 60-х не наважилися їх знести Львівська область. П’ятничани.

Оборонна вежа. Збудована на меж: XIV-XV ст. для охорони битого шляху Іалич Хелм. Тривалий час була закинута.

Відреставрована 1990 1991 pp. Філіал Львівської картинної галереї Івано-Франківська область. Старуня. Єдиний в Україні діючий вулкан.

Щоправда, маленький (близько 1 метра заввишки) і грязьовий, але справжній. Вражень додає періодично «випльовуваний» ним окріп, різнокольорові потоки невідомої речовини, яка витікає з-під вулкана, та стійкий запах сірки й метану-така собі «вентиляція з пекла»