Місто-фортеця Пантікапей в Керчі

Місто-фортеця Пантікапей в КерчіУ давньому місті Керч збереглися руїни античного міста-фортеці на горі Мітридат, яка вважається найвпізнаваннішим місцем і популярною пам’яткою Керчі. Висота її над рівнем моря – 91 метр. Археологічні розкопки ведуться на північно-західному і західному схилах гори. Нині відкрито для огляду міські квартали, руїни храму і грецьку колонаду.

Дивно, що ці колони збереглися, оскільки підчас Великої Вітчизняної війни саме в районі гори Мітридат відбувалися найзапекліші бої. У період розквіту місто Пантікапей займало територію близько 100 гектарів. На горі Мітридат розташовувався його акрополь – найукріпленіша частина. По периметру місто оточували потужні фортечні стіни.

У першій половині V століття до н. е. грецькі міста на обох берегах Керченської протоки об’єдналися в Боспорське царство. Разом було простіше протистояти зовнішній загрозі – навалі скіфів.

Пантікапей став столицею нової держави. Через три століття Боспор потрапив у залежність від Понтійського царства, а в І столітті до н. е. опинився під владою Римської імперії.

Римські війська успішно обороняли місто від різних навал, не змогли вони впоратися тільки з войовничими гунами, місто було повністю зруйноване.