Одеська область

Одеська областьБілгород-Дністровський. Фортеця. XIII-XV ст. Фортеця мала 26 веж, була оточена ровом 14 метрів завширшки та 21 метр завглибшки. У місцях, де рів сполучався з лиманом, було влаштовано спеціальні ворота, через які в разі небезпеки його легко можна було заповнити водою (дно рову було на три метри нижче від рівня води в лимані).

Військовим об’єктом фортеця перестала бути 1832 р. З дозволу генерал-губернатора Новоросійського та Бессарабського графа Строганова місцеві «бізнесмени» спробували розібрати фортецю на каміння. Та виявилося, що добувати його в кар’єрі дешевше, ніж виламувати з фортечних стін Одеська область. Білгород-Дністровський.

Фортеця. XIII XVct. Пережила на своєму віку не один штурм.

Часом фортуна була прихильною до захисників, іноді – до загарбників. 1484 р. війська турецького султана Баязида II штурмували твердиню протягом 16 днів.

Султанське військо за чисельністю у 18 разів перевищувало чисельність не лише фортечної залоги, а й усіх мешканців міста Захисникам не допомогли ні фортечні мури, ні башти, ні заповнений водою рів. Під час російсько-турецьких воєн 1770, 1779 та 1806 pp. місто разом з фортецею не раз переходило з рук в руки, доки нарешті за Бухарестською мирною угодою 1812 р. не перейшло під юрисдикцію Російської імперії