Рівненська область

Рівненська областьПоле Берестецької битви 1651р. Сторожова вежа. Щороку 18-20 червня тут відбувається вшанування пам’яті загиблих Рівненська область.

Новомалин. Замок. XIV-XVIII ст. Першим достовірно відомим власником Новомалина та будівничим замку був князь Свидригайло, який 1392 р. дістав цю місцевість у дарунок від короля Владислава Ягайла.

Пізніше замок належав шляхетській родині Малинських, які в XVII ст. поступово перетворюють оборонну споруду на палацовий комплекс. Наприкінці XVIII ст. замок переходить у власність родини Сосновських.

Томаш Оскар Сосновський (1810-1888) – видатний скульптор, професор Римської академії мистецтв у середині XIX ст. повністю перебудовує старий замок, перетворюючи його на шляхетську резиденцію в романтичному стилі. До наших днів найкраще збереглася замкова каплиця, зведена на стінах старої башти Рівненська область. Новомалин.

Замок. XIV-XVIIІ ст. Руїни палацу.

Колись Новомалинська резиденція вважалася найкрасивішим маєтком на Волині. Старовинні замкові стіни з трьох сторін омивалися водами ставка, поруч був невеликий парк.

Після Другої світової війни споруда залишилася без господарів і поступово була зруйнована місцевими мешканцями. На щастя, принаймні одна скульптура роботи останнього власника замку Т. О. Сосновського – барельєф «Мадонна з немовлям» – збереглася і експонується нині в Острозькому краєзнавчому музеї Рівненська область.

Клевань. Замок. XV-XIX ст Колись цей міст було прикрашено фресками, фрагменти яких проглядалися ще на початку XX ст Рівненська область.

Клевань. Замок. XV-XIX ст. Збудований як магнатська резиденція князів Чарторийських, він чомусь мало цікавив своїх власників.

1632 р. Юрій Чарторийський передав свою власність у користування ордену єзуїтів для створення тут колегіуму. Так середньовічна твердиня стала навчальним закладом.

Колегіум розпустили 1773 р. відразу після скасування ордену. Замок стояв пусткою до 1817 p., доки князь Костянтин Чарторийський не здійснив значну перебудову фортеці і заснував тут гімназію.

Вона проіснувала до початку 30-х років XIX ст, після чого розсадник «польського сепаратизму» було закрито, а бібліотеку та історичні колекції перевезено до Рівного, до тамтешньої російської гімназії. Замок знову спорожнів.

1863 р. Чарторийські були змушені продати його російській казні (на вкрай невигідних умовах, як покуту за співчуття до польського повстання). В добре пристосованих для навчального процесу приміщеннях р озм і етил ося духо в не уч ил и ще. 1915р.

замок істотно постраждав від артилерійських обстрілів. З 1920 р. і до війни тут була загальноосвітня школа. Після війни нова влада влаштувала тут школу механізаторів, а з 60-х років – лікувально-трудовий профілакторій.

Нині – пустка