Тернопільська область

Тернопільська областьНирків. Історична назва – Червоноград. Палац Понінського.

1820 р. Збудований на місці замку Даниловичів початку XVII ст. Справедливо вважався найкращим маєтком Червоної Русі. Зазнав великих руйнувань під час Першої світової війни.

Відтоді стоїть пусткою. Після Другої світової тривалий час розбирався на цеглу Тернопільська область. Нирків.

Історична назва – Червоноград. Джуринський водоспад.

Висота 16 метрів. Найбільший в Україні, хоч і штучний.

Був частиною парково-палацового комплексу Тернопільська область. Золотий Потік. Замок початку XVII ст. Збудований Брацлавським воєводою Стефаном Потоцьким.

Деякий час був головною резиденцією магнатського роду Потоцьких. 1676 р. замок було спалено турками, але згодом відновлено.

1840 р. замок було перебудовано його новими власниками Ольшевськими. Частину мурів було знесено, натомість зведено палац. Щоправда, реконструкція обійшлася надто дорого – власник збанкрутів.

До початку XX ст. господарі замку кілька разів змінювалися. Нині на території знаходяться приватні майстерні Тернопільська область. Підзамочок.

Замок кінця XVI ст. Збудований власником Бучача Яном Бучацьким-Творовським як допоміжний бучацькому укріпленню. Не раз витримував облоги, не раз був здобутий ворогом, але завжди відновлювався.

До другої половини XVIII ст. місцеві можновладці викорисювували замок як свою резиденцію. Після розподілу Польщі 1772 р. замок, який був державною власністю, поступово занепадає і руйнується місцевими селянами, які використовують камінь для своїх потреб. Це триває дотепер Тернопільська область.

Бучач. Ратуша.

Збудована на замовлення бучацьких міщан 1751 р. за проектом відомого архітектора Бернарда Меретина та прикрашена скульптурами Пінзеля (автори знаменитого собору святого Юра у Львові) Тернопільська область. Бучач. Вид на монастир ордену василіан.

1753-1770 pp. До 1944 р. тут діяла теологічна школа. З відновленням Української греко-католицької церкви відроджено і монастир.

З 1995 р. тут діє також історико-філософський ліцей для майбутніх священиків Тернопільська область. Бучач.

Замок. XIV-XVI ст. Збудований власниками міста руськими шляхтичами – магнатами Бучацькими. Після остаточного згасання роду Бучацьких на початку XVII ст. замок перейшов у власність Потоцьких.

Засвою історію твердиня пережила немало облог та штурмів. 1676 р. фортеця була сильно зруйнована турками, але стараннями власника – Яна Потоцького була швидко відновлена. За свідченнями сучасників, на території замку був і іалац у стилі Відродження, посеред двору – фонтан.

Як і фортеця в Підзамочку, Бучацький замок занепадає після розподілу Польщі 1772 р. Протягом XIX ст. замкові мури розбирають для цивільного будівництва