Вінницька область

Вінницька областьТульчин. Палац. 1782 р. Ставши власником Тульчина в 1775 р., відомий магнат Станіслав Щесний Потоцький замислює створити амбіційного шляхтича втілює в життя французький архітектор Лакруа.

До створеного ним комплексу входили палац з двома флігелями, великий парк з фонтанами та штучними водоймами, костел, театр, манеж. В різні роки в Тульчинському маєтку побували Григорій Потьомкін, останній польський король Станіслав Август Понятовський, Олександр Суворов. Тут гостювали відомі польські поети Юліуш Словацький та Станіслав Трембецький.

1806 р. в Тульчині проходив службу полковник Іван Котляревський – автор безсмертної «Енеїди» Вінницька область. Тульчин. Палац.

1782 р. Родина Потоцьких володіла Тульчинським маєтком до революції 1917 р. З перемогою більшовиків старовинна резиденція поступово занепадає. В лівому крилі було влаштовано склад, у правому та в центральній частині розмістилося училище культури. Останнім часом триває реставрація Вінницька область.

Тульчин. Палац.

1782 р. Найбільш серйозних рятувальних робіт потребує ліве крило палацу. Розміщення тут складу пестицидів спричинило значні руйнування підлог, перекриттів, а подекуди навіть стін