Херсонська область

Херсонська областьВеселе. Винний завод князя’Петра Миколайовича Трубецького. (оловний корпус.

1909 р. Зайнятися виноградарством Трубецького переконав інший відомий князь – винороб Лев (аліцин. Перші виноградники на правому березі Дніпра на землях, що належали Трубецькому, було закладено 1896 р. Серйозно підійшовши до справи, князь досить швидко досяг великих успіхів – 1900 р. його «Рислінг» здобув Гран-прі на виставці в Парижі, 1902 р. – першу Всеросійську премію, а через рік саме виноградне господарство було відзначене золотою медаллю на Всеросійській промисловій виставці Херсонська область.

Асканія-Нова. Заповідник.

1828 р. саксонський герцог Фердинанд Ангальд-Кетен придбав у російського уряду незаселену ділянку степу площею 47 тис. десятин (по 8 копійок за десятину). Купівлю цю він здійснив не просто так, а з розрахунку на зиск – амбітний герцог планував забезпечити всю Російську імперію вовною.

Задля втілення в жиїтя цього плану із Саксонії прибули 25 підданих герцога разом із сім’ями, майном та, головне, з вівцями-мериносами. На честь предків – роду Асканіїв Ангальд – . Кетен назвав цю маєтність Асканія-Нова.

Однак 1856 р. експеримент було визнано економічно невдалим і землі продано іншому німецькому підприємцю – Ф. Фейну Його онук – барон Фрідріх Едуардович Фальц-Фейн, який з дитинства захоплювався тваринним світом, наприкінці XIX ст. віддав більшу частину своїх земель та вклав значні кошти у створення першого в Російській імперії