Доба Київської Русі

Доба  Київської Русі

З цього часу інтенсивність життя на теренах міста на певний час помітно спадає. Між тим немає підстав заперечувати зв’язок між протокиївськими  поселень першої і другої половин і тисячоліть. З першої половини VI су. часів напів легендарного – соціокультурна спадкоємність в історичному центрі міста добре простежується. Тому більшість сучасних дослідників, як і давніх літописців, починає власне історію міста саме з зазначеної доби.

Слід розмежовувати багато тисячолітній період передісторії Києва та власне його історію. Виникнення міського життя має осмислюватися саме як один з найважливіших моментів переходу від первісності до цивілізації, в системі відповідних суспільно-економічних та соціокультурних зрушень. Припускати виникнення міст до зародження держави та ранньокласоното суспільства недоречно. В Середньому Подніпров’ї виразні ознаки останніх фіксуються з IX ст.

Епоха Київської Русі визначається в межах IX- XIII ст. Однак джерела східнослов’янської державності сягають вглиб століть і відносяться до антського періоду, другої третини і тисячоліття, коли на високому правому березі Дніпра, неподалік від впадання в нього Десни, па місці, що здавна використовувалося для жвавої торгівлі між різними племенами і народами, полянський князь Кий заснував “град”.