Російсько-Японська війна

Російсько-Японська  війна

Ситуація почала знову загострюватися в перші місяці 1904, з початком Російсько-Японської війни. 9 січня 1905 в Петербурзі відбувся масовий розстріл мирної робітничої демонстрації. Країна була обурена цим злочином. На знак протесту проти подій “кривавої неділі” 12 січня 1905 у Києві застрайкували робітники Південноросійського машинобудівного заводу. Слідом за ними припинили роботу працівники інших машинобудівних та чавуноливарних заводів (Гретера і Криванека, Унгерна і Неєдли, Млошевського), кондитерської фабрики Кірхгейма та багатьох інших підприємств. Страйки на провідних підприємствах міста відбувалися і в наступні місяці. Паралельно активізувалися студенти вищих навчальних закладів, які влаштовували мітинги і маніфестації з політичними вимогами. Революційні настрої охопили і військові частини, а серед унтер-офіцерів і солдатів почали поширюватися листівки антиурядового змісту.

Нове піднесення революційної боротьби припало на осінь 1905. У перші дні жовтня в Києві пройшло кілька багатотисячних політичних мітингів під гаслом “Геть самодержавство”. 7 жовтня в Петербурзі та Москві почався всеросійський політичний страйк з вимінами прийняття конституції та надання громадянських свобод. 10 жовтня :і припиненням роботи залізничниками він почався і в Києві. 12 жовтня в університеті проведено великий політичний мітинг, в якому взяли участь працівники основних підприємств і установ міста, а в три наступні дні страйки охопили майже всі київські заводи, фабрики, майстерні та вищі навчальні заклади. 14 жовтня місто оголосили на воєнному стані і в ніч на 15 жовтня поліція провела масові арешти. Вранці 15 жовтня приміщення університету і політехнічного інституту, а також головні площі і вулиці міста зайняли війська. Проте 17 жовтня Микола II змушений був підписати маніфест, у якому обіцяв політичні свободи та скликання законодавчої Думи.

Ранок 18 жовтня в Києві позначився стихійними скупченнями людей, які енергійно і зацікавлено обговорювали царські обіцянки. Після акцій перед університетом натовп рушив на Хрещатик, де перед (будинком Міської думи було влаштовано грандіозний мітинг. Влада розгубилася і, не маючи інструкцій, не наважувалася на будь-які дії.