Аналіз повітря в квартирі на наявність шкідливих речовин

Повітря, яким ми дихаємо, складається не тільки з кисню, а й ряду інших елементів, які далеко не завжди приносять організму користь. Все більш актуальним стає проведення аналізу повітря, який проводиться за допомогою різних методів і вимірювальних приладів, розповідає himanaliz.ua.

Питання про стан атмосфери особливо актуальний у великих густонаселених містах, де є високий рівень забруднення вихлопними газами і відходами виробництва. До цих умов додаються і деякі особливості будинків і квартир, в яких ми живемо: на якість повітря в них впливає не тільки навколишнє середовище, але і сама обстановка приміщення.

Аналіз повітря в квартирі дозволяє визначити наявність шкідливих домішок, рівень кисню і вуглекислого газу, вплив бактерій і грибків, а також показники вологості. Незважаючи на те, частіше до цієї процедури звертаються як до модної фішці, пов’язаної з популярністю здорового способу життя, ця процедура має набагато більшу цінність і в деяких ситуація дійсно необхідна.

Цінність чистого повітря

З першої миті свого народження людина починає дихати, і легені спільно з серцем запускають свій невпинно працює механізм, що дозволяє забезпечити організм життєво важливим киснем. За одним добу ми в середньому здійснюємо близько 23 тисяч вдихів і видихів. Нормальний хімічний склад повітря відомий багатьом ще зі шкільної лави:

  • Кисень – 20%.
  • Азот – 79%.
  • Вуглекислий газ – 0,04%.
  • Ряд інших газів: водень, аргон, неон, озон, гелій, криптон, ксенон і радон – всього близько 0,94%.

Але вдихає нами повітрі міститься цілий ряд небезпечних сполук, які також потрапляють в організм:

  • формальдегіди
  • фенол
  • бензол
  • діоксид азоту
  • спори грибків
  • бактерії

При підвищенні рівня всіх цих речовин виникають серйозні проблеми зі здоров’ям.

Так, відзначається, що діти, з народження живуть на територіях з підвищеним рівнем забруднення, частіше страждають від алергічних реакцій, астми, різних легеневих захворювань. Згодом до переліку цих недуг додаються збої в роботі серця, головні болі, скачки тиску і порушення в роботі мозку.

Регулярно одержувані порції забрудненого повітря негативно позначаються на імунній системі, різко знижуючи опірність до вірусів і бактерій, що викликають важкі хвороби. Очевидно, що чистота повітря в приміщенні має надзвичайно велике значення. Але тут виникає й інша проблема: використання токсичних матеріалів у виробництві меблів, предметів побуту, побутової хімії і косметики.

Інша серйозна загроза криється в несправних кондиціонерах, старих або неправильно сконструйованих системах вентиляції. В цьому випадку проживання в екологічно стабільному районі не допоможе уникнути проблем, пов’язаних із забрудненим повітрям в приміщенні. Потрібно проведення попереднього хімічного аналізу повітря в квартирі з подальшим визначенням джерела забруднення і можливим його усуненням.

Джерела забруднення

Коли мова заходить про забруднення, ми часто сприймаємо це як щось абстрактне, не вдаючись у подробиці. Але небезпека криється в набагато більш нешкідливих моментах нашого повсякденного життя. В цілому все джерела забруднення повітря в квартирі можна розділити на три групи:

  1. Бактерії. Мікроби і віруси вважаються стійкими на планеті живими істотами і живуть всюди, в тому числі і в наших будинках. Грибки і плісняву також практично завжди присутні в житлових приміщеннях, але при нормальному обсязі не стають загрозою. Але якщо при аналізі повітря на наявність шкідливих речовин було виявлено перевищення норми, потрібна негайна дезінфекція приміщення. Грибки здатні викликати сильні алергічні реакції, негативно впливають на імунітет, а в окремих випадках навіть призводять до формування генетичних порушень.
  2. Хімічні речовини. До них можна віднести як джерела ззовні – вихлопні гази, викиди відходів виробництв, наслідки спалювання і так далі, – так і джерела, що знаходяться всередині квартири. Йдеться про різної побутової хімії, яку ми використовуємо щодня: засоби для миття підлог, вікон та інших поверхонь, освіжувачі, спреї.
  3. Матеріали. Найчастіше, мова йде про предмети меблів, які виготовлені з неякісних деревних матеріалів, просочених шкідливими речовинами. Такі меблі можуть стояти в квартирі роками, виділяючи небезпечні домішки. Ще одне джерело небезпеки – неякісні будматеріали і оздоблення, які використовуються при ремонті квартири або будинку.

Типи аналізу

Хімічний аналіз повітря в будинках проводиться за допомогою спеціальних вимірювальних приладів, які можуть працювати по-різному принципом. З їх допомогою можна визначити:

  • Процентне співвідношення вуглеводнів, озону, водню і кисню.
  • Якісний склад газових сумішей за допомогою спектрально аналізу.
  • Наявність таких небезпечних складових, як фенол, формальдегід, бензол і ще близько 400 інших речовин, що відносяться до типу забруднювачів.
  • Концентрацію твердих частинок (тобто пилу) в повітрі приміщення.

Ще один важливий тип аналізу – мікробіологічний. Повертаючись до теми цвілі і грибка, потрібно відзначити, що почастішали застуди, алергії, погане самопочуття і нездужання нерідко пов’язують саме з наявністю цих компонентів в будинку.

Завдяки мікробіологічному аналізу вдається встановити загальне число мікроорганізмів в повітрі приміщення, визначити різновиди цвілі і наявність особливо небезпечних мікробів, таких як сальмонела або стафілокок. Повторне проведення аналізу вважається доцільним, оскільки дозволяє оцінити ефективність проведення дезінфекційних робіт.

Хімічний аналіз повітря в будинках і квартирах проводять санепідемстанції в регіонах, а також різні приватні організації, лабораторії екологічної експертизи. Всі вони надають широкий спектр видів аналізу, дозволяючи вибрати необхідні для кожного конкретного житла варіанти.

У продажу також є спеціальні набори для проведення самостійного аналізу; в них входять невеликий прилад і експрес-тести, які після забору повітря необхідно направити в СЕС для подальшого ретельного аналізу.

Чисте повітря в сучасному світі – справжня розкіш. Вихлопні гази, промислові відходи, побутова хімія і підвищена вологість призводять до того, що навіть у власному будинку ось є небезпека. Перевищення концентрації шкідливих домішок в повітрі квартири може бути викликано несправністю вентиляційної системи, використанням побутової хімії і неякісних меблів, а також збільшенням кількості патогенних мікроорганізмів і грибків.

Щоб захистити себе і свою сім’ю від небезпеки, яку несе з собою забруднене повітря, необхідне проведення аналізу в житловому приміщенні. Він визначить, рівень яких речовин перевищено, дозволивши надалі знайти джерело забруднення і усунути його.