Столиця Радянської України

У 1921 році Україна входить до складу СРСР. У 30-ті роки почалися масові репресії. Тоді ж сильно постраждало саме місто. Було знищено величезну кількість прекрасних храмів (Десятинна, Нікольська церква, Флорівський монастир, будови Видубицького монастиря). Загальна кількість втрачених культових споруд — близько сотні.

У 1922 році був створений Радянський Союз, до складу якого увійшла і Українська Соціалістична Радянська Республіка. Формально — як суверенна держава в складі федерації, фактично ж вся влада була передана центру, а СРСР став тоталітарною країною.

За часів Сталина кращі кадри української науки і культури, численні представники технічної, творчої та військової інтелігенції потрапили під жорна ГУЛАГу і закінчили свій життєвий шлях на сибірських лесоповалах і в крижаних пустошах Магадана.

Під час Другої світової війни Київ був майже повністю зруйнований. 72 дні тривала героїчна оборона Києва від фашистських окупантів, але противник був сильнішим. 19 вересня 1941 р. війська нацистської Німеччини вступили в місто. Широко відома трагедія Бабиного яру, київського урочища, який гітлерівці перетворили на місце масових страт. Крім цього, нацисти побудували ще два концентраційних табори в околицях міста. У них за роки війни в загальній складності було замучено більше 200 000 чоловік — радянських військовополонених і цивільних осіб. Більше 100 000 чоловік було відправлено з Києва на примусові роботи до Німеччини. Місто було звільнено 6 листопада 1943 р. ціною великих втрат і людських життів.

При боях місто сильно постраждав. Хрещатик був практично повністю зруйнований, сильно постраждали Поділ, Печерськ.

Після війни починається відновлення міста. Реставрують старі будинки, зводяться нові. У 50—60-х роках територія Києва значно збільшується. З’являється район Стара Дарниця на лівому березі Дніпра, побудований полоненими німцями. У 70-х роках з’являються Дніпровський, Ватутінський район, Оболонь, Харківський масив, Русанівка.
Після падіння СРСР Київ знову стає столицею України. Місто починають приводити в порядок. Відновлюють і реставрують церкви. Відбудовують Успенський собор. Але багато чого з історичної спадщини минулих століть у вигляді міста виявилося безповоротно утраченим.