Михайлівский Золотоверхий монастир

Михайлівський Золотоверхий монастир – один з найдавніших монастирів у Києві. Включає зруйнований в 1930-ті роки і заново побудований в середині 1990-х років соборний храм на честь Архангела Михаїла в стилі українського бароко, а також трапезну з церквою Іоанна Богослова (1713) і дзвіницю (1716-1719 роки).

Передбачається, що Михайлівський собор був першим храмом з позолоченим верхом, звідки на Русі пішла ця своєрідний традиція. Також Михайлівський собор був останнім храмом в Київській Русі, у внутрішньому оздобленні якого застосовувалися мозаїки.

Переказ приписує заснування монастиря першому київському митрополиту Михаїлу. Перший храм на честь Архангела Михаїла був замовлений в 1108 році князем Святополком Ізяславовичем на місці Дмитрівського монастиря, побудованого імовірно його батьком – Ізяславом I (у хрещенні Димитрієм). Зведений у 1108-1113 роках Михайлівський собор мав особливе значення для киян, бо був присвячений архангелу Михаїлу – небесному покровителю Києва. У XII столітті монастир був місцем поховання князів.