Аскольдова могила

Аскольдова могила — місце на правому березі Дніпра в Києві, де, згідно з легендою, похований князь Аскольд — на місці його кончини. Його ж супутник Дір був похований біля Ірининського монастиря.

Сьогодні Аскольдова могила — це частина паркового комплексу, розбитого в 1934—1936 рр. на місці стародавнього Угорського урочища. Тут також існувало кладовище з 1786 року по 1935, а потім — під час фашистської окупації Києва у Другій світовій війні — німецьке кладовище. Після закінчення війни, Асколькдова могила стала місцем поховання солдатів, які визволяли столицю України.

Цікаво, що з часів княгині Ольги і до початку XIX століття над могилою князя Аскольда стояла дерев’яна церква Святого Миколи Чудотворця, що постійно поновлювалася. У 1809—1810 роках за проектом архітектора А.І. Меленського на цьому місці зведена кам’яна церква-ротонда. У 1935 році церква була перетворена в парковий павільйон. Над нею за проектом архітектора П.Г. Юрченко була надбудована колонада, що була розібрана при реставрації церкви у 1998 році.