Роїще часів гетьманату

Сто років тому, 29 квітня 1918 р., в Україні відбувся державний переворот і до влади прийшов Гетьман України П.Скоропадський. До подій пов’язаних з Гетьманатом були причетні і роїщани. Нажаль, за бідною джерельною базою, важко повною мірою відновити тогочасне життя в селі, а особливо персоналізувати ті події. Проте деякою мірою, з певним ступенем достовірності, це можна зробити.

З поверненням в середині березня 1918 р. на Чернігівщину Центральної Ради, яку підтримували німецькі війська, в Роїщі утворився більшовицький осередок краю – так звана «Роїська республіка». Але не зважаючи на це в селі діяли і українські сили.
Були проведені вибори делегатів на Хліборобський конгрес спланований на 29 квітня. Організував їх Зінченко М.Л. Було обрано четверо делегатів: Долинський Кузьма Григорович, Зінченко Михайло Львович, Лєдовий Прокоп Михайлович та Шеремет Семен Іванович. Дані особи брали участь у обранні Гетьмана України. Проте є відомості, що на ньому був присутній і Долинський Іван Олексійович.
Представники українських кіл села зверталися до губернської влади з приводу того, що в Роїщі знаходився проросійсько-більшовицький осередок. І ось в травні до села прибув загін німців та підрозділи Державної варти. В наслідку цього, основна маса більшовицьких активісті покинула село. Ті ж, що лишилися – були заарештовані. Серед них: Голова сільради Зєнченко Опанас Микитович, Католик Улян Васильович, Кулик Денис Федорович, Панько, Печерний Гаврило Павлович та Леус Тихон Іванович. Після допитів у будинку поміщика Тризни, заарештованих відправили до в’язниці м.Чернігіва.

Отже влада Української Держави Гетьмана П.Скоропадського встановилася в Роїщі лише на межі травня-червня 1918 р.
В Роїщі, очевидно, був організований осередок Союзу хліборобів власників у складі: Рашевського Леонтія Васильовича, Рашевського Павла Леонтійовича, Долинського Костянтина Олексійовича, Долинського Дмитра Костянтиновича та Долинського Генадія Костянтиновича. Є відомості, що за ініціативою Рашевського Л.В. в селі зібрали гроші на подарунок Гетьману України П.Скоропадському. Цей подарунок до Гетьмана возили Лєдовий П.М. та Шеремет С.І.

Роїщани служили і у Гетьманському війську.
Одразу після приходу до влади Скоропадського було видано розпорядження, щоб від кожного села відправили двох добровольців до війська з числа тих. які мали не менше 25 дес. землі. За рішенням роїського воєнно-революційного комітету було вирішено відправити двох бідняків, щоб вони вели підривну роботу. Відправили Лєдового Максима та Кобця Павла, їм видали сфальшовані довідки на володіння землею на 35-40 дес. В охороні Скоропадського, ймовірно, служили Долинський Данило Іванович та Долинський Дмитро Костянтинович. Прапорщик Михед Дмитро Прохорович був мобілізований в кінці жовтня і місяць служив рядовим в Чернігові.

Після повалення Гетьманату з названих осіб в українському русі лишилися лише Зінченко М.Л. та напевно Долинський Д.І. (який кудись зник з села). Решта ж після поразки УНР та окупації України більшовицькою Росією лишилися в Роїщі. І вже за сімнадцять років москалі всім їм це пригадали у вигляді 10-річних термінів таборів.