Національна кіностудія художніх фільмів ім. О.П. Довженка

Національна кіностудія художніх  фільмів ім. О.П. Довженка

(Проспект Перемоги, 44). Почала свою історію з березня 1928, коли на екрани вийшов її перший фільм "Ванька і Месник" режисера А.Ф. Лундіна. План будівництва її виробничо-технічної бази – Київської кінофабрики затверджено 1925. Будівництво розпочалося навесні 1927 за проектом архітектора-художника В.М. Рикова. В березні наступного року вже вийшов перший фільм, який знімали вночі, оскільки вдень йшло інтенсивне будівництво.

За час існування кіностудії тут знято понад 1000 художніх фільмів. Значну? їх кількість відзначено нагородами престижних міжнародних кінофорумів (Венеція, Канни, Монте-Карло, Торенте, Мангейм та ін.), а також на всесоюзних, республіканських і зональних кінофестивалях.

Два фільми кіностудії, один у номінації художнього кіно, інший – документального, ввійшли до скарбниці світового кіномистецтва. Це "Земля" О.П. Довженка, яку 1958 на Всесвітній виставці у Брюсселі 117 видатних кінокритиків з 25 країн назвали серед 12 кращих картин світу. А 1964 на 13 Міжнародному кінофестивалі в Мангеймі відзначено фільм Д. Вєртова "Людина з кіноапаратом". Двічі картини кіностудії називались Британською кіноакадемією кращими зарубіжними фільмами року – "Дорогою ціною" М.С. Донського (1957), "Тіні забутих предків" С.Й. Параджанова (1966). Вищою премією Американської академії кіномистецтва нагороджено фільм "Райдуга" М.С. Донського, який демонструвався в США в 1944.

За останнє десятиріччя кіностудія значно скоротила виробництво фільмів. Проте і нині вона являє собою сучасне кіно-підприємство з повним комплексним технологічним циклом, що здатне вирішити будь-які завдання, пов’язані з кіновиробництвом, знімаючи фільми різних жанрів та будь-якої постановочної складності.

Кіностудія розташована на площі 17,5 га, має чотири знімальні павільйони, один з яких площею 2520 м2 – найбільший в Європі, розрахований на одночасну роботу 10 знімальних груп німого кіно, три інші павільйони – по 775 м3 кожний. У павільйонах влаштовано три басейни, в тому числі натурний. Акустичне облаштування павільйонів забезпечує проведення в них синхронних зйомок. Механізовані стелі павільйонів обладнано дистанційним вімкненням операторського освітлення, павільйони – досконалою системою вентиляції та протипожежним захистом.

Кіностудія має власну базу обробки чорно-білої та кольорової плівок, вітчизняну та зарубіжну знімальну техніку, оптичний друк, тонателье, сучасне звукотехнічне обладнання, арсенал вітчизняної та зарубіжної зброї, легкові та вантажні автомобілі, безліч інших необхідних для кіновиробництва засобів і пристосувань. При кіностудії є Театр кіноактора. На її території розташовано музей О.П. Довженка, в якому зібрано велику кількість унікальних матеріалів про життя і творчість видатного кінорежисера, а також документи з історії українського кіно. Окрасою території є невеличке природне озерце і Довженківський сад площею понад 1 та.