Палац Ганських у Верхівні

Палац Ганських у ВерхівніВ українській глибинці зберігся палац, історія якого безпосередньо пов’язана зі знаменитим французьким письменником Оноре де Бальзаком. Цей палац, побудований 1800 року в стилі пізнього класицизму, належав польському графу Вацлаву Ганському. Маєток дістався йому у спадок від батьків, він багато сил і коштів вкладав у його облаштування: наказав створити пейзажний парк навколо палацу, звести костел, організувати суконну фабрику. 1819 року Ганський одружився з молодою красунею Евеліною Ржевуською.

Він був старший за дружину на 17 років. На весілля він подарував їй садибу у Верхівні. Саме звідси почалося знамените листування Евеліни з паризьким письменником.

1832 року літератор отримав анонімного листа з українського міста Одеси, підписаного «Іноземкою». Він заінтригував Бальзака, але відповісти письменник, певна річ, не міг. Через деякий час надійшов ще один лист. Прихильниця просила підтвердити отримання за допомогою оголошення в газеті «Котидьєн», яка розповсюджувалася і в Росії.

Так почалося листування Бальзака і Ганської, що вилилося у багаторічний роман. Перша зустріч відбулася через рік. 32-річна полячка виявилася неймовірно гарною, і письменник закохався.

Проте бути разом закохані не могли – Евеліна була заміжньою. 1841 року помер Вацлав Ганський, і лише 1847 року француз уперше приїхав до коханої. Він був у захопленні від маєтку і називав верхівнянський палац «Лувром».

Евеліна підготувала для Оноре великий кабінет, ; створила в ньому робочу атмосферу. Незаможний письменник про таке не міг і мріяти – в Парижі він мешкав у маленькій незатишній мансарді і ледве зводив кінці з кінцями. Удруге Бальзак приїхав до Верхівні 1848 року.

Судячи з його відгуків у листах, йому дуже подобалося тут, в атмосфері розкоші й затишку, в оточенні дбайливих слуг. У кабінеті письменника збереглися його речі й деталі інтер’єру: стіл, за яким працював Бальзак, складаний стільчик, камін з рожевого мармуру тощо. Тепер усе це становить експозицію літературно-меморіального музею Оноре де Бальзака.

Він був відкритий у палаці 1959 року. Тут проводять Бальзаківські читання, приїжджають високопоставлені гості і прості прихильники творчості письменника.

Частину будівлі з 1921 року і до сьогодні займає філія Житомирського! агротехнічного коледжу.