Палац у Корсуні-Шевченківському

Палац у Корсуні-ШевченківськомуУ Корсуні-Шевченківському, на острові річки Рось, зберігся палац кінця XVIII століття – чудовий зразок архітектури романтизму. Палац побудований 1787 року за проектом архітектора Ліндсея. Споруду вирізняє поєднання архітектурних традицій – раннього класицизму, неоготики, стилів візантійської цивільної і культової архітектури, Двоповерховий, прямокутний у плані палац прикрашений по кутах кокошниками, увінчаними вежами з декоративними зубцями-мерлонами.

Замовником і першим хазяїном палацу був корсунський староста князь Станіслав Понятовський, племінник польського короля Станіслава Августа Понятовського. Він відкрив у місті суконну і шкіряну фабрики, винокурні, розводив коней і навіть відкрив школу танців для молоді. Через декілька років, після поділу Польщі, навколишні території увійшли до складу Російської імперії і цар Павло І подарував маєток у Корсуні державному діячеві Петру Васильовичу Лопухіну.

Імператор також всіляко сприяв його кар’єрному просуванню. Сучасники пояснювали таку прихильність просто – красуня дочка Лопухіна Ганна була фавориткою імператора. Павло мав до молодої красуні особливі почуття і зробив її об’єктом лицарського поклоніння.

Дізнавшись, що ім’я Ганна в перекладі означає «благодать», цар назвав цим словом військовий фрегат, наказав писати «благодать» на корабельних прапорах і шапках гренадерів. Син Петра Лопухіна Павло в 1835- 1840 роках перебудував маєток, додавши нові елементи.

Він зібрав в палаці багату колекцію старовинних золотих виробів, знайдених в околицях Корсуня-Шевченківського. З 1919 року місто Корсунь-Шевченківський опинилося під владою більшовиків, а 1934 року на річці Рось неподалік від палацу побудували велику гідроелектростанцію. Після Великої Вітчизняної війни в колишньому палаці Лопухіних відкрили музей історії Корсунь-Шевченківської битви.

Острів Коцюбинського на річці Рось має не лише багату історію, для містян він є улюбленим місцем літнього відпочинку. Мальовничі скелясті береги, водоспади, річкові пляжі Росі – все це приваблює сюди мандрівників і відпочивальників.