Шарівська садиба

Шарівська садибаУ невеликому селі Харківської області прихована справжня архітектурна перлина – Шарівська садиба, виконана в стилі неоготики. Садибний комплекс складається з палацу, парку, сторожки, в’їзної брами і кількох господарських будівель. Найкращий вид на палац відкривається з парку: під’їзд обрамлюють колони, обабіч височіють дві восьмигранні вежі із зубцями і шпилями.

Будівлю прикрашають стрілчасті вікна і складні карнизи з вежами. Регулярний парк у французькому стилі спускається терасами від палацу до ставка.

За кам’яним містком, перекинутим через ставок, парк переходить у велику ландшафтну зону. Палац у Шарівці змінив за своє життя декількох власників, найбільш відомий з яких власник цукрових заводів Леопольд Кеніг, за часів якого, наприкінці XIX століття, садиба досягла свого розквіту і набула сучасного вигляду. На його честь споруду називають Цукровим палацом.

Понад 80 років у колишньому маєтку Кеніга розміщувався санаторій для хворих на туберкульоз. Проте 2008 року було вирішено лікувальну установу перенести, а садибу перетворити на туристичний центр, повернувши їй минулу пишність.

Сьогодні палац поступово реставрують.