Національна музична академія України їм. П.І. Чайковського

Національна  музична академія України їм. П.І. Чайковського

Вищий музичний навчальний заклад України (вул. архітектора Городецького, 1-3/11). Головним фасадом її будинок звернено до Незалежності майдану і Хрещатику. Зведений 1895- 97 для фешенебельного готелю "Континенталь" за проектом архітекторів Е. Брадтмапа, В. Городецького та Г. Шлейфера, В різні часи тут зупинялися або тимчасово мешкали театральні режисери К. Станіславський та В. Мейерхольд, співаки Л. Собінов та Ф. Шаля пін, поети та письменники К. Бальмонт, О. Мандельштам, В. Маяковський, І. Бабель. І. Препбург та ін. діячі культури.

В 1918 у підвалі цього будинку відкрито богемне кафе "ХЛАМ" (художники, літератори, актори, музиканти), де збиралася творча молодь міста. В лютому 1919 в готелі "Континенталь" розмістилися радянські державні установи. 20 лютого 1919 у Києві в наказному порядку закрито всі кабаре, вар’єте і кафешантани. Однак у "ХЛАМі" продовжувала зустрічатися творча молодь міста та приїжджі обдаровані особистості. Тут бували поети і літератори – П. Тичина, О. Мандельштам, В. Маккавейський, І. Еренбург, М. Зєров, М. Рильський, М. Булгаков, К. Паустовський, М. Семенко, В. Єллан (Блакитний), В. Шкловський, Л. Нікулін та ін. У верхніх поверхах будинку, крім державних установ, облаштовувалися всілякі, переважно лівої орієнтації, літературно-художні об’єднання, най-відоміпіими з яких були "Гурток пролетарських письменників", "Майстерня художнього слова", "Мусагет" і "Художній цех".

Заснована 1913 і відновлена 1934 Київська консерваторія розміщувалася в цьому будинку з 1956. В цій будівлі працювали видатні митці і педагоги: М.І. Лит-виненко-Вольгемут, К.М. Михайлов, М.Е. Допець-Тес-сейр, Л.М. Рєвуцький, Б.М. Лятошинський, А.Я. Штогаренко, Д.Г. Євтушепко, І.С. Паторжинський, Г.Г. Be-рьовка, П.О. Козицький, СВ. Турчак, М.М. Каренш-тейн, М.І. Веріківський, В.М. Яблонський, АФ. Про-ценко, З.М. Гайдай, М.М. Геліс. Біля класів, де вони проводили заняття, встановлено меморіальні дошки. В середині 90-х років XX ст. консерваторія дістала сучасну назву.