Боротьба за Київ

Боротьба  за Київ

Боротьба за Київ велася і продовж наступних років, аж до монгольської навали, оскільки він, принаймні номінально, вважався столицею Русі і залишався найбільш багатолюдним, багатим і культурним центром Східної Європи. Складається враження, що князі мало втручалися в повсякденне життя киян, за яким стежили представники міського самоврядування. Остайні, мабуть, збиралися на спої наради в ротонді, збудованій наприкінці XII ст. в давньому центрі на Старокиївській горі, навпроти Десятинної церкви (пул. Володимирська, 3) (див. Ротонда XII-XIII ст.).

Стара версія про занепад Києва в передмонгольські час спростовується археологічними дослідженнями, проведеними в останні десятиліття. Тривало світське та храмове будівництво. У 1183 Святославом Всеволодовичем, який збудував собі новий палац на Кудрявці, зведено Василівську (Трьохсвятительську) церкву. Споруджувалися, переважно коштами мешканців окремих кварталів, і інші, у тому числі кам’яні церкви, але їх назви здебільшого залишаються невідомими. Серед важливих будівельних роби літописи відзначають будівництво в 1200 майстром П. Мілонегом підпірної стіни під Михайлівським собором Видубицькото мі mac гиря.

Проте, досягнувши в середині – другій половині XII ст. чисельності мешканців приблизно у 50 тис. чоловік, Київ вже не мав тієї політичної сили, як у попередні часи. Зміцніли і стали самостійними державними утвореннями Новгородська республіка, Полоцьке, Чернігівське, Галицько, Володимиро-Суздальське й інші великі князівства. Русь поступово перетворювалася на децентралізовану конфедерацію окремих земель-князівств, що визнавали авторитет Києва як традиційного політичного і духовного центру, але проводили самостійну політику. Це підривало авторитет давньоруської столиці, хоч окремі її володарі і за цих умов прагнули до гегемонії принаймні в межах земель Південної та Південно-Західної Русі – на теренах майбутньої України.

Розвиток Києва було перервано навалою монгольських орд хана Батия. В 1237-39 спалено Рязань і Володимир-на-Клязьмі, Суздаль та Ростов, Переяслав і Чернігів, безліч інших міст і сіл.