Палац Грохольських у Вороновиці

Палац Грохольських у ВороновиціУ Вороновиці, посеред старовинного парку, зберігся палац польських магнатів Грохольських, побудований у 1770-х роках у стилі раннього класицизму. Проектував палацовий комплекс німецький архітектор Л. Гедон на замовлення графа Франциска Грохольського, високопосадовця при дворі польського короля Станіслава Августа. Споруда складається з центрального триповерхового корпусу, до якого симетрично примикають дугоподібні двоповерхові крила.

Ці вигнуті конструкції свідчать про запозичення архітектором мотивів італійської архітектури епохи Андреа Палладіо (XVI століття). Головний фасад акцентований портиком із вісьмома колонами коринфського ордера.

Збереглася ліпнина, що прикрашає фасад, – орнамент з квітів і плодів. Родина Грохольських володіла маєтком близько 100 років.

Власники розкішно умеблювали палац, зібрали багату колекцію полотен європейських художників. Навколо будівлі влаштували парк у французькому регулярному стилі. 1869 року останній власник маєтку Людгард Грохольський під тиском російської влади був вимушений продати своє майно.

Покупцем став капітан 2-го рангу Микола Федорович Можайський. Незабаром він трагічно загинув, і до Вороновиці приїхав його брат Олександр – відомий як піонер авіації, винахідник першого російського літака.

Можайський прожив у Вороновиці сім років, тут він конструював моделі літальних апаратів і проводив їх випробування. Нині в палаці розмістився Вороновицький музей історії авіації і космонавтики. Його експозиції розповідають про розвиток вітчизняної авіації від найпримітивніших моделей планерів і літаків до космічних кораблів; детально освітлюють діяльність О. Ф. Можайського у цій галузі, наочно розповідають історію військової авіації.

Зали музею, присвячені сучасності, описують нинішній стан авіації України, а також внесок країни у розвиток світової космонавтики. Музей авіації займає два великі зали в південному крилі, ще одне приміщення відведене під меморіальну кімнату українського кобзаря Перепелюка.