Палац «Ластівчине гніздо» у Гаспрі

Палац «Ластівчине гніздо» у ГаспріБагато років яскравим і впізнаванним символом Криму є маленький палац на скелі над морем – «Ластівчине гніздо». Міні-замок, виконаний у неоготичному стилі, дуже популярний, але суперечки про те, хто був його архітектором, досі не втухають. Найймовірніше, проектував його Л. В. Шервуд, син В. Й. Шервуда, архітектора Історичного музею в Москві. Цікаве місце розташування палацу – він притулився на краю прямовисної скелі Аврора, що виступає з мису Ай-Тодор.

1927 року, під час знаменитого Ялтинського землетрусу, частина скелі обвалилася і будівля зависла над урвищем, але дивом протрималася ще 40 років. У 1960-х роках скелю зміцнили залізобетонною плитою, біля підніжжя палацу влаштували оглядовий майданчик. Романтична будівля на скелі з’явилася 1912 року на місці маленького дерев’яного будиночка-дачі, що змінив кількох власників.

Замовником був бакинський нафтопромисловець барон Штейнгель. Через два роки барон продав палац, який він називав «Замком кохання», купцеві П. Г. Шелапутіну.

Той організував тут ресторан, але незабаром помер. Після реконструкції 1968 року в палаці знову відкрився ресторан.

2011 року його було закрито і будівлю передано в муніципальну власність; в ньому відкрився виставковий центр.